hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Sikersztori a gyógyszerészek háza táján (is)

Jó úton járnak. Így minősítik a gyógyszerészi kamara és a szakállamtitkárság azokat a lépéseket, amelyeket a gyógyszerészek, a gyógyszerészet háza táján tettek meg az elmúlt 1000 nap során.

 

hirdetés

Sikertörténetnek minősítik a gyógyszerészetben, a gyógyszerellátásban az elmúlt 1000 nap történéseit a gyógyszerészi kamara, az államtitkárság és Horváth Zsolt miniszteri biztos. Csütörtök délután viszont már a következő 1000 nap kerülhet terítékre: Fidesz – Gyógyszerészi Kamara találkozót tartanak az eljövendő időszakban megoldandó kérdésekről – derült ki a többi közt hétfő délután a gyógyszerészet elmúlt 1000 napját értékelő sajtótájékoztatón. Azon a szaktára épületében megrendezett eseményen, amelyen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár újabb apró munkákat övező sikerként jelentette be, hogy a kormányzat eddigi tevékenysége nyomán sikerült a gyógyszerellátást stabilizálni, a korábbi „aranylázzal és off-shore lovagokkal” jellemezhető időszakot lezárni, hiszen csökkentek a betegterhek, a patikák ma már szükséglet alapon nyílnak, s a korábbi marketing-színtér helyett ma már népegészségügyi találkozóhelyként tekintenek a patikákra.

Szócska adatai szerint 7,5 milliárd forinttal csökkentek a betegterhek színrelépésükkel. Míg 2010-ben az egyik leggyakrabban felírt gyomorsavcsökkentő például havonta 1000 forintjába került a betegnek, ma ugyanezért 200 forintot fizet. Míg korábban elérte a 70 milliárdot a patikák kintlévősége, azaz minden negyedik lényegében veszteségesen működött, az utóbbi években 700 millió forintot fordítottak a kis patikák támogatására. 3,6 millió jutott a generikus ösztönző programra – míg két éve a betegek 30 százaléka kapott a gyógyszertárban a preferált olcsóbb szerből, mára ez az arány 50 százalékra emelkedett, s az összeg egyben a patikák fenntarthatóságához is hozzájárul.

A 2012. évi mérlegadatok azt mutatják, hogy mintegy felére csökkent a veszteséges patikák száma, s gyógyszertáranként is kb. a felére csökkent az adósság. 2012-re a 2010. évihez képest duplájára nőtt az ágazat adózás utáni eredménye, s 69 milliárdról kb. 47 milliárdra csökkent a beszállítók felé fennálló tartozás.

2011 a trendforduló, 2013 pedig a kamarai elnök reményei szerint a válságból való kilábalás első éve lesz. Lassult a gyógyszertárak számának csökkenése, így Hankó Zoltán hosszú idő óta először meri kijelenteni, hogy talán 2300 körül stabilizálódhat a patikák

Tények és emlékek

A jogalkotási korrekciók a kamara egyetértésével, és kezdeményezésére történtek – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a köztestület elnöke. Ha ez így van, akkor nehezen értelmezhető a patikák állami elővásárlásával kapcsolatos igencsak érdekes és fordulatoktól sem mentes jogalkotási procedúra. Emlékeznek? Hankó Zoltán állította: nem tudott az állam elővásárlási jogával kapcsolatos kormányzati tervekről. Igaz, Lázár János a salátatörvénybe becsempészett módosító javaslata finoman szólva is új alapokra, más megvilágításba helyezte a korábban hivatalosan a patikaliberalizáció felszámolásával, valamint a szakma megbecsülésével indokolt intézkedési terveket. (PharmaOnline)

Kattintson ide a cikkért! 

száma Magyarországon. Az elmúlt 20 évben mentálisan elfáradtak a kollégák a sok szabályozási cikk-cakkban. Nem szeretnénk több modellkorrekciót – jelentette ki Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, azt is jelezve, a jogalkotási korrekciók a kamara egyetértésével, és kezdeményezésére történtek.  (Erről lásd „Tények és emlékek" című keretes írásunkat.) A jövő évi költségvetésre vonatkozó kérdésre válaszolva az elnök azonban már nem volt teljesen egyetértő, mint közölte: amennyiben lehetséges, szeretnék növelni a generikus kompenzációra fordítható (a tavalyival egyező) összeget, hogy az megtartsa értékállóságát.

A PharmaOnline által elsőként megírt, a PROMPT PHARMA Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel szembeni 500 milliós OGYI-bírság kapcsán az államtitkár csupán annyit mondott: a vizsgálati eredményeket olvasva azt mondhatja, külföldre kerültek azonosítatlan eredetű gyógyszerek; az egész kész krimi. Szócska ígérte szerint minden olyan esetben határozott fellépésre kell számítani, ahol a betegek biztonsága a tét.

Arra a sajtótájékoztatót követő kérdésünkre, hol tart az őszre ígért, a patikák-patikusok generációváltását elősegítő program előkészítése, a miniszteri biztos egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni. Az egyeztetések folynak, s reményei szerint október végére elkészülhet az ezzel kapcsolatos, egyeztetett javaslat – tudtuk meg Horváth Zsolttól.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés