hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Egyre jobb éveket zárnak a gyógyszertárak

Tavaly tovább csökkent a veszteséges patikák száma, mint ahogy tartozásuk is lassan a 2010. évi közel felére apadt. A patikai tulajdonlást illetően 2016 ígérkezik izgalmasnak.

hirdetés

Tavaly ritkábban kellett azt mondani a betegeknek, hogy jöjjenek vissza később a gyógyszerükért, mivel a hazai patikákban 2014-ben már több jutott a készítmények készletezésére, mint korábban, derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnökének adataiból. Míg a gyógyszertári forgalom 6, addig a készletek 10 százalékkal nőttek, ami Sohajda Attila szerint azt mutatja, hogy reálértéken is emelkedett a készletek szintje.

Egyébként sem zártak rossz évet tavaly a patikusok, hangzott el a Magyar Gyógyszerész Kamara immár hagyományos, az eredményeket számba vevő háttérbeszélgetésén. A múlt évben 2329 patika gondoskodott a járó betegek gyógyszerellátásáról országszerte. A gazdasági vállalkozások belföldi árbevétele 600,3 milliárd forint volt, ezen belül növekedést azonban csak az úgynevezett OTC – recept nélkül megvásárolható – termékek forgalom-emelkedése hozott, az egyéb többlet a generikus programot támogató 3,6 illetve a szolgáltatási díjként a gyógyszer-kiskereskedelemnek juttatott 4,5 milliárd forintból adódott.

A klasszikus árréstömeg meghaladta a 100 milliárdot, miközben az átlagos árrés 18, míg az ártámogatásban részesülő készítmények esetében 15-16 százalék. Több jutott emellett a vállalkozások működtetésére is – körülbelül 15 százalékkal –, de nőtt az adózott eredmény, illetve a bérre, bér jellegű juttatásokra és járulékokra fordítható keret is. Tovább csökkent ugyanakkor a veszteséges vállalkozások száma (178), akárcsak a szállítói tartozás, amely a 2010-es 63-ról 2014-ben 38,5 milliárdra mérséklődött.

Míg 2010-ben legfeljebb 45–50 napos határidővel tudták kiegyenlíteni számláikat a gyógyszer-nagykereskedőknél, tavaly már 27 napra fizettek a patikák, hangsúlyozta Hankó Zoltán, az MGYK elnöke, aki szerint a készletfinanszírozás, illetve a személyi juttatások területén reményeik szerint a „trendforduló” küszöbéhez értek.

Az ágazati átlagbér – valamennyi gyógyszertári dolgozót beleértve – bruttó 209 ezer forint. Más kérdés, hogy a tulajdonos gyógyszerészek nyilván osztalékként is vesznek ki pénzt vállalkozásukból, de létezik még a szürke zóna is. Így a Központi Statisztikai Hivatal adataiból számolt átlag a valóságban vélhetően magasabb.

Ami a külföldön munkát kereső patikusokat illeti, sokféle indokból kelnek útra a legnépszerűbb célpontok, Ausztria, Németország, illetve Nagy-Britannia irányába. A jobb kereseti lehetőség mellett többeknél szempont a tőkegyűjtés, annak érdekében, hogy később itthon tulajdonosként „bevásárolhassák magukat” egy-egy vállalkozásba. Kétségtelen tény azonban, ismerte el az elnök, hogy mások ugyanakkor a helyzetükkel való elégedetlenség miatt vállalnak inkább külföldön munkát. Új jelenség, hogy a nyugat-magyarországi, határ menti megyékből sokan úgy vállalnak munkát a szomszédos Ausztriában, hogy nem költöznek át; reggel mennek, este hazajönnek.

A patikai tulajdonlást illetően 2016 ígérkezik izgalmasnak, hiszen a gyógyszertárakban többségi tulajdonossá kell válniuk a patikusoknak év végéig.  Ennek az akciónak az első etapja – 25 százalékos tulajdonrész megszerzése – lényegében rendben lezajlott, összesen két gyógyszertár nem teljesítette határidőre a törvényben előírt tulajdonrész-átrendezést. A patikai ügyeleti rendszer átalakítása változatlanul napirenden van, derült ki az elnök szavaiból, az ezzel kapcsolatos különböző törvényi és rendeleti szabályozásra jövőre kerül majd sor, s talán ekkor lehet megkezdeni a tárgyalást arról, hogy az állam milyen mértékben hajlandó részt venni a rendszer működtetésének anyagi terheiből. Hankó Zoltán szerint illúzió arra várni, hogy ennek teljes költségét átvállalja az állam; legfeljebb közös teherviselésről lehet szó.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés