hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés
hirdetés

Dr. Simonfalvi Ildikó cikkei

#1
2022-04-14 06:00:00

A probiotikumok már évekkel ezelőtt bekerültek a hasmenés adjuváns kezelésébe. A probiotikumok patogénellenes hatásuk révén igazoltan védelmet nyújtanak a bél mikroflórája számára. Emellett immunmodulátor hatást is kifejtenek és több immunfolyamat szabályozásában is részt vesznek. A hasmenés megszüntetése és megelőzése érdekében a probiotikumok segítik a bélnyálkahártya integritásának helyreállását, illetve az elektrolit-egyensúly rendeződését.

#2
2021-10-29 05:33:00

Napjaink kétségkívül legnagyobb közegészségügyi problémája a Covid-járvány. Kutatók sokasága foglalkozik azzal, mely tényezők segíthetnek a fertőzés elkerülésében, illetve a kezelés eredményességének javításában. A figyelem egyre inkább életünk apró „segítői”, a vitaminok és a nyomelemek felé fordul.

#3
2021-05-28 05:32:00

Sokan – és a stresszes életmódnak „köszönhetően” egyre többen – szenvedünk attól, hogy este nehezen alszunk el, éjszaka többször felébredünk, nehezen jön álom ismét a szemünkre, vagy a hajnali órákban már álmatlanul forgolódva várjuk az ébresztőóra megváltó hangját. De hiába az alvás nélkül töltött órák, a függőségtől és a mellékhatásoktól tartva mégis ódzkodunk attól, hogy vényköteles altatókat kezdjünk szedni. Alvásra azonban mindenkinek szüksége van.

#4
2021-04-01 05:26:00

Egy ideális világban nem lenne szükség étrend-kiegészítők szedésére, ám nem élünk ideális világban. Vannak különösen stresszes, nehezebb időszakok az életünkben, amikor jól jön egy kis plusz segítség. Fontos azonban, hogy elsődlegesen egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, a stresszhelyzetek lehetőség szerinti kerülésével igyekezzünk biztosítani a szervezetünk számára szükséges energiát.

  #5
2021-03-01 15:31:00

A kullancs-encephalitist is okozó vírusfertőzést nyugodtan nevezhetnénk a „tévhitek betegségének”, hiszen sok félreértés él róla az emberekben pro és kontra egyaránt. Az érem egyik oldala, hogy a vírus nevét meghallva mindenki valami borzalmas tünetekkel járó betegségre gondol, ami válogatás nélkül szedi halálos áldozatait, holott az encephalitist is okozó vírus akár tünetmentes formában is jelen lehet a szervezetben. Az érem másik oldala viszont, hogy a dolog nem úgy áll, hogy aki felgyógyult az akut fertőzésből, az örökre maga mögött tudhatja az egészet.

  #6
2021-03-01 15:27:00

A kullancs-encephalitis elleni harc talán legfontosabb eleme a kullancsokkal szembeni védelem, mely magában foglal mindent, amivel „elriaszthatjuk” az agyvelőgyulladást okozó vírust hordozó kullancsot attól, hogy éppen bennünket szemeljen ki magának, illetve a védekezés körébe tartozik a magát már a bőrbe fúrt rovar mielőbbi felfedezése és szakszerű eltávolítása is. A megfelelő stratégia kidolgozását segíti, ha előbb alaposan kiismerjük az ellenséget és feltérképezzük szokásait. Egy kis kullancsológia és viktimológia, azaz ismerd ki az ellenséget!

  #7
2021-03-01 15:22:00

A jó idő közeledtével ismét megjelennek a kullancsok, és ezekkel az apró vérszívókkal együtt sajnos várhatóan megszaporodnak az encephalitis-esetek is. Ha nem védekezünk. Mert a vírus okozta encephalitisre specifikus terápiával egyelőre nem rendelkezünk, ám szerencsére nem vagyunk védtelenek a túlélők körében is jelentős maradványtüneteket visszahagyó fertőzéssel szemben. Hiszen a kullancs által terjesztett encephalitis megelőzésére létezik hatásos vakcina.

#8
2020-12-23 05:34:00

Ha a várandósok igényeihez igazított multivitaminok szóba kerülnek, általában két nézet hívei csapnak össze: az egyik álláspont szerint nem multivitaminokra van szükség, hanem egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a másik vélemény szerint multivitaminok nélkül nem biztosítható a várandósok megnövekedett vitaminszükséglete. És persze ott van a folsavpótlás kérdése is.

#9
2020-08-13 05:19:00

A fruktózamin magas szintje szívbetegségekkel, stroke-kal és szívelégtelenséggel társul, illetve fokozza a miokardiális infarktus és halálozás kockázatát. Szelén és Q10 koenzim adásával szignifikánsan csökkenthető a koncentrációja.

#10
2020-05-08 05:10:00

A várandóssággal együtt járó élettani változások alaposan átalakítják az anyai szervezetet – ennek minden nem kívánt következményével együtt. Ezek egyike a vizelettartási zavar, melyhez esetenként széklettartási zavar is társulhat. Noha hazai felmérések is vannak arról, hogy a probléma mára már népegészségügyi problémává nőtte ki magát, az érintettek nem szívesen beszélnek róla. Pedig nagyon fontos lenne, hogy stigmatizáció nélkül foglalkozzunk ezzel az állapottal.

#11
2020-02-28 05:29:00

Bár a laikus médiában történő hangsúlyos megjelenése alapján arra következtethetnénk, hogy a laktózintolerancia a modern kor betegsége, története valójában minden bizonnyal messze korokig vezethető vissza. A XX. században azonban megkezdődött a betegség szisztematikus megismerése, melynek nyomán egyre többet tudunk az okokról, és mind több ismerettel kezdhetünk hozzá a kezeléshez is. A tüneti terápia alapját a laktózfogyasztás megszorítása és a laktáz kívülről történő bevitele képezi.

#12
2019-08-23 05:34:00

Az álmatlanság és ennek következtében a kialvatlanság minden velejárója nagyon sok ember problémája. Az inszomnia kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, ám fontos tudni, hogy az igazán megnyugtató megoldást az jelenti, ha az álmatlanság forrását sikerül megszüntetni – erre azonban sokszor nincs lehetőség. Addig is többféle készítménnyel lehet segíteni az alvást, a minden szempontból tökéletes készítmény megtalálása azonban nem könnyű feladat.

#13
2019-08-02 05:41:00

Régóta ismert, hogy a bélrendszeri baktériumflóra összetétele nem csupán emésztőszervi problémákat okozhat, hanem számos ponton kölcsönös kapcsolatban áll egészségi állapotunkkal. Cikkünk a kardiovaszkuláris kontextusokat tekinti át a legfrissebb szakirodalmi adatok alapján. A bélmikrobiom más szervrendszerek betegségeiben is ígéretes biomarker lehet.

  #14
2019-06-26 05:37:00

Bár első pillantásra a visszeres láb és az aranyeres csomók két, egymástól merőben különböző betegségnek tűnnek, egyre inkább igazoltnak látszik, hogy azonos entitás – a vénás rendszer általános gyengesége – két megnyilvánulási formájáról van szó. Ennél fogva a visszeres láb kezelésében jól bevált készítmények az aranyér tüneteinek megszüntetésében és kiújulásának megelőzésében is eredményesen alkalmazhatók.

#15
2019-02-15 05:20:00

Egy kis fejfájás, fogfájás vagy nehezen mozgó, fájdalmas ízületek – az emberek többsége szinte a mindennapok természetes velejárójának tekinti, melyre bekapja a sokszor kipróbált tablettát és már szalad is a dolga után. Minden fájdalom megérdemel legalább egy alapos kivizsgálást. Amennyiben ennek során nem igazolódik megszüntethető ok, valóban a hatékony tüneti kezelés – fájdalomcsillapítók adása − a megoldás, mely jelentősen javítja az érintettek életminőségét.

#16
2018-05-31 05:45:00

A terhesség ideje alatt megnövekszik a vitamin- és ásványianyag-szükséglet. A folsav- és D-vitamin-pótlás elengedhetetlen, de egyéb vitaminok és ásványi anyagok bevitelének is létjogosultsága van.

#17
2017-09-15 05:30:00

A nők D-vitamin-pótlásának megtervezésekor mindenekelőtt a női létből adódó speciális körülményeket és tényezőket kell számításba vennünk. E szempontból (is) különleges időszak a várandósság és a változókor. Cikkünk a témában megjelent legfrissebb kutatási adatok közül szemezget.

#18
2017-07-19 05:30:00

A fejfájós betegek többsége nem orvosát, hanem legfeljebb gyógyszerészét kérdezi meg, melyik gyógyszer mellé tegye le a voksát hosszabb távra a fejfájás elleni harcban.

#19
2017-04-27 00:00:00

A gyakori megbetegedésnek számító bőrfertőzések, a dermatofitózisok kezelésében szisztémás és helyi készítmények egész sora áll rendelkezésre. Az alkalmazott szer kiválasztásánál azonban számos tényezőre kell tekintettel lenni, köztük a gyógyszerrezisztencia jelenségére. A dermatofitózisokban széles körben használt azolokkal szembeni rezisztenciára az allilaminok, köztük a naftifin jelenthet megoldást.

#20
2017-04-24 05:30:00

A globalizáció, a nemzetközi turizmus nyomán egy sor olyan betegség is felütötte a fejét Európában és Észak-Amerikában, melyek korábban csak elszigetelt járványokat okoztak a Föld távoli, egzotikus tájain. E fertőzések diagnosztikájában és terápiájában a nehézséget éppen az okozza, hogy az európai orvos nemigen találkozik ezekkel a kórokozókkal, így tapasztalata sem igen van a beteg ellátása terén. Tovább bonyolítják a helyzetet a gyógyszerrezisztens egzotikus kórokozók.

#21
2017-04-11 05:30:00

A ma már szinte minden munkahelyen jelen lévő monitorok veszélyeztetik szemünk épségét. A statisztikai adatok a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma szinte „járványos” terjedéséről tanúskodnak. Az ártalmak csökkentése a megfelelő készítmények alkalmazásával és a munkahelyi szabályok betartásával és betartatásával lehetséges, ily módon a visszafordíthatatlan károsodások jó eséllyel elkerülhetők.

#22
2016-06-27 05:15:00

A tőkehal májából nyert olajat kezdetben az angolkór megelőzésére adták. Az azóta eltelt időben egyre bővülnek ismereteink arról, hogy a halolajnak – D- és A-vitamin-, valamint telítetlenzsírsav-tartalmánál fogva – milyen további kedvező egészségi hatásai lehetnek, elsősorban gyakori betegségek megelőzésében, az általános egészségi állapot javításában.

#23
2014-05-12 07:54:00

Manapság már kézzelfogható közelségbe került az a kor, amikor – az antimikróbás szerekkel szembeni széles körű rezisztencia miatt – akár mindennapos fertőzések vagy kis sérülések is halálosak lehetnek – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet a rezisztenciával foglalkozó első globális felmérés kapcsán.

#24
2014-04-25 07:32:00

Március végén a massachusettsi kormányzó, Deval Patrick betiltotta egy újonnan engedélyezett, kizárólag hidrokodont tartalmazó fájdalomcsillapító forgalmazását az államban. A gyártó cég válaszlépésként a bostoni szövetségi bírósághoz fordult annak érdekében, hogy az hatálytalanítsa a kormányzó döntését.

#25
2014-04-15 08:37:00

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete tavaly a legnagyobb indiai gyógyszergyárak több üzemének készítményeit is betiltotta. Most ugyanerre a sorsra jutott egy kanadai tulajdonú gyógyszercég egyik indiai gyára is.

#26
2014-04-11 07:41:00

Az utóbbi években mind több szó esik arról, milyen érdekeket sért, ha az orvosok gyógyszergyári tiszteletdíjért tartanak előadásokat. Egy most megjelent közlemény azonban arra figyelmeztet, hogy egyes gyógyszercégek még ennél is messzebbre mennek, amikor vezető egyetemi tisztségviselőket és kórházigazgatókat nyernek meg maguknak.

#27
2014-04-10 06:17:00

Óriási a közegészségügyi jelentősége annak a gyártói gyakorlatnak, amely a szabadalmak lazítása révén olyan fejlődő országokban is elérhetővé teszi az új antivirális szereket, amelyekben egyébként nem juthatnának hozzá a drága terápiákhoz.

#28
2014-04-08 06:47:00

Folyamatosan csökkennek a gyógyszergyárak által az orvosoknak kifizetett összegek Európában és a tengerentúl is: egy friss brit kimutatás szerint a gyógyszeriparból tavaly 38,5 millió font (63,9 millió euró) jutott az orvosokhoz, mely kissé elmarad a 2012-­es 40 millió fonttól.

#29
2014-02-20 07:28:00

A tévéreklámokban kötelezően felsorolt mellékhatások listája esetenként annyira összezavarja a laikus nézőket, hogy a legsúlyosabb mellékhatások felett könnyen elsiklik a figyelmük – állapította meg az egyesült államokbeli szabályozó testület.

#30
2014-02-12 06:39:00

A Pfizer és a Merck (MSD) megállapodása értelmében közös klinikai vizsgálatban fogják tesztelni a Merck kísérletes anti-PD-1 terápiáját, az MK-3475-öt és a Pfizer két onkológiai fejlesztését. Amennyiben a vizsgálatok eredményesek lesznek, ez újabb előrelépést hozhat a rákbetegség immunterápiájában.

#31
2014-02-11 06:44:00

A Scripps Research Institute (TSRI) új módszert fejlesztett ki mesterséges fehérjék előállítására. A módszert egy olyan vakcinajelölt fő komponensének készítésében alkalmazták, mely potenciálisan alkalmas lehet a csecsemőkori mortalitás jelentős okának számító RSV-fertőzés megelőzésére.

#32
2014-02-10 09:32:00

A gyártó cég félrevezette a fogyasztókat a tesztoszteronpótló készítményének veszélyeivel kapcsolatban – áll abban a bírósági beadványban, melyben öt férfi a kockázatok elhallgatásával vádolja a gyógyszercéget. A felperesek azt állítják, hogy a készítmény használatának megkezdésekor szívinfarktust szenvedtek, míg egyikük a stroke-ját tulajdonítja a tesztoszteronpótlásnak.

#33
2014-02-10 06:45:00

Kártérítési perek, vizsgálatok, figyelmeztetések – zajlik az élet a fogamzásgátlók háza táján. Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata nyomán a hazai hatóság is gyógyszerbiztonsági tájékoztató levelet adott ki, melyben a fogamzásgátlók felírásakor követendő elővigyázatosságra hívja fel az orvosok figyelmét.

#34
2013-12-04 07:52:00

Indianai kutatók szerint az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének bővítése azzal jár, hogy a beteg könnyebben hozzájutnak az opioid szerek kiváltására jogosító vényekhez. Ennek velejárója azonban az opioidabúzus gyakoribbá válása, ennek minden következményével.

#35
2013-11-26 07:26:00

A Teva belső köreiből megszellőztetett adatok szerint a sclerosis multiplex kezelésében használ Copaxone generikus versenytársai már jövőre 42 százalékos profitcsökkentést hozhatnak. Hivatalos számadatok még nincsenek, a gyógyszercég azonban vizsgálatot indított a névtelen információforrás felkutatására.

#36
2013-11-06 06:52:00

Japán kutatók egy eddig antipszichotikumként használt szerrel próbálkoztak az asztma azon eseteiben, melyek rezisztensek a kortikoszteroidokra. Úgy tűnik, hogy a pimozid alkalmas lehet a rezisztencia leküzdésére.

  #37
2013-10-28 05:49:00

A CMI/Compas friss felmérése szerint az orvosok fele valamilyen úton gátat szab a gyógyszergyári ügynökök látogatásainak. Jó hír ugyanakkor, hogy az orvosok többsége igényli a gyógyszergyáraktól származó információkat.

#38
2013-09-17 06:44:00

Csökkent a súlyos hasmenés miatt kórházba került nagyobb gyermekek és felnőttek száma is, miután az Egyesült Államokban 2006-ban megkezdődött a csecsemők rotavírus elleni oltása – derül ki egy friss tanulmányból.

#39
2013-09-16 07:01:00

A Boehringer Ingelheim bejelentette, hogy orális alvadásgátlóját új kardiovaszkuláris betegcsoportokon tesztelik, emellett a valós élet körülményei között gyűjtenek adatokat nem valvuláris pitvarfibrillációban szenvedőknél is. A jelenleg is folyó 12 vizsgálatba csökkent vesefunkciójú, illetve gyermekbetegeket is bevonnak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés