2023. március. 29., szerda - Auguszta.

A vas a hemoglobin és a mioglobin építőköve, és elengedhetetlenül fontos – többek között – az agy fejlődéséhez, a gyermekkori növekedéshez, a genetikai anyag és különféle hormonok szintéziséhez és az immunműködéshez. Leszögezhető tehát, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a vasra. Az almába szúrt vasszögön kívül azonban egyéb módjai is vannak a vaspótlásnak. Bemutatjuk a hem-vas és a nem hem-vas közötti különbségeket, a kétféle vas élelmi forrásait, és taglaljuk a vas-szupplementáció lehetőségeit.

Az anémia a terhes nők 38%-ánál, míg a nem várandós nők 29%-ánál fordul el. A tipikus tüneteken túl a vashiányos anémia rizikófaktornak bizonyul terhesség alatt az anyai, a magzati és az újszülöttkori kimenetek vonatkozásában, míg a nem várandós nők anémiája a perioperatív kimeneteket tekintve vezethet rosszabb eredményekhez.

Számos országban nemzeti ajánlások születtek a terhesség alatti vasszupplementációra vonatkozóan. A várandós nők egy része azonban nem pótolja ajánlásszerűen a vasat. A vaspótlás fontosságának megismertetése kapcsán további erőfeszítésekre lenne szükség – mind a terhességet megelőző, mind a terhesség alatti tanácsadások keretében.

A gyermek- és serdülőkori vaspótlás az alacsony és közepes jövedelmű országokban – az kiskorúak kiindulási vasstátuszától függetlenül – kedvezően hat az intelligenciahányadost mérő pontszámra.

hirdetés