hirdetés
hirdetés
2023. június. 03., szombat - Klotild.
hirdetés

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy adjuváns kezelés formájában az immunterápia – a korábban már alkalmazott terápiás modalitással együtt – szignifikánsan javítani tudja a betegek hosszú távú életkilátásait.

A Costa Rica-i lajhárok bundájában megbúvó, antibiotikum-termelő baktériumok egyfajta megoldást jelenthetnek, közli a hvg.hu.

Lengyelország nem csatlakozik a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről szóló megállapodáshoz, amelyet a múlt héten az EB a tagállamok nevében kötött a Pfizerrel.

A Göteborgi Egyetem kutatói szerint a rengeteg számítógépes elemzés alapján kifejlesztett új IRE1-gátló molekulájuk kiváló eredményeket mutatott glioblasztóma kezelésében.

A híres magyar gyógyszerész, a modern magyar gyógyszeripar megteremtője a mátraalji városban nőtt fel, írja a Weborvos.

A ftalátokkal kapcsolatban egyre több bizonyíték van arra, hogy jelenlétük a műanyagokban kifejezetten káros az emberekre. A férfiak esetében ez a károkozás a spermiumszám jelentős rombolásában is megmutatkozik.

Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért címmel 2023. június 6-7-én Budapesten és Poroszlón tartják a XVIII. Országos Patikanapot, közli az MGYK honlapja.

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz.

Magyarország alapvetően önellátó lehetne gyógynövényekből, hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

A kamara honlapja dr. Hankó Zoltán elnökkel közöl interjút a küldöttközgyűlés döntéseiről és a szakma további sorsát meghatározó kérdésekről.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben.

Miskolctapolcán, 2023. május 19. és 21. között rendezték meg az LVIII. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt. Az eredményeket az MGYT közli.

Még pathogén mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak a fertőtlenítőszerekben, amelyek mind hatékonyság, mind szennyezettség szempontjából kifogásolhatók – írja a laboratorium.hu.

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal.

Eddig a hetedikes fiúk HPV elleni oltása európai uniós forrásból valósult meg, jövőre viszont már a magyar költségvetésből finanszírozzák, írja a Napi.hu.

A mesterséges intelligencia segített leszűkíteni a több ezer potenciális vegyületet arra a maroknyira, amelyet aztán a kutatók a laboratóriumban teszteltek, írta a BBC online kiadása.

Az adócsökkentés kormánya nem emeli a különadókat, hangzott el a csütörtöki Kormányinfón, ahol a költségvetés mellett a debreceni oltóanyaggyár sorsáról is szó esett.

A metforminterápia sikerességének hátterében szerteágazó hatásai, a kezelésével nyert kedvező tapasztalatok és számos sikeres vizsgálati eredmény áll.

Egy amőba, a Naegleria fowleri terjedésére hívja fel az Egyesült Államok északi államainak figyelmét az Ohiói Közegészségügyi Szövetség – írja a Live Science nyomán a 24.hu.

A világ leghalálosabb betegségeire, például a rákra és a szívbetegségekre kifejlesztett vakcinák valószínűleg 2030-ra készülnek el, és életek millióit menthetik meg.

Csaknem nyolcmillió forint értékben gyógyszeres ampullákat foglaltak le a NAV munkatársai az M5-ös autópályán egy teherautó ellenőrzésekor, közölte a vámhivatal szerdán a Facebook-oldalán.

Június 1-től minden exportra gyártott indiai köhögéscsillapító szirupnak rendelkeznie kell egy kormányzati laboratórium által kiállított tanúsítvánnyal, írja az Index.

A Pfizer és a Moderna közölte, hogy a Covid-oltások következő lépcsőfoka az kell legyen, hogy az influenzához hasonló ismétlődő kezeléssé váljanak, írja a VG.

Az Európai Bizottság sok milliárd eurót fizetne a Pfizer gyógyszeripari óriásvállalatnak a feleslegesen megrendelt Covid-19 oltóanyagok lemondása miatt, írja a Ripost.

Egy nemzetközi kutatás azt vizsgálta, vajon a melatonin, amely Svédországban a fiatalok alvászavarai ellen alkalmazott leggyakoribb gyógyszer, csökkenti-e az önkárosítás kockázatát.

Minden idők egyik legtöbb gyógyszerhulladékát vitte vissza a lakosság a patikákba, bioboltokba  – közölte a Napi.hu-val Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatója.

A Richter bejelentette, hogy brazíliai leányvállalata, a Richter Brasil megállapodást írt alá a Grünenthal Brasil vállalattal, az utóbbi nőgyógyászati portfoliójának forgalmazásáról.

A WHO fiogyelmeztetése szerint az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám, a sztívia vagy a szukralóz, hosszú távon fogyasztva sem járulnak hozzá a súlyvesztéshez, írja az Infostart.

A mélyvénás trombózis kialakulásának esélye terhesség során és szülés után lényegesen magasabb. A megelőzésről Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa beszélt.

A HOPO-14-1 egy olyan kísérleti gyógyszer, ami a fejlesztők reményei szerint a sugárzó nehézfémeket megkötve és testből való távozásukat elősegítve hat a nukleáris szennyezés ellen, írja az Index.

A véralvadásgátlóknak több típusa is létezik, ezek pozitív és a negatív oldalát ismertette Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Ismert orvosok nevével élnek vissza és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek; vásárlásra és fogyasztásra buzdítják az embereket, közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A K+F az alapja a betegek életét megváltoztató innovatív készítmények felfedezésének. Május 20-a a klinikai kutatások világnapja, ez alkalomból a Pfizer összegyűjtött néhány érdekes információt.

Az elektronikus vércukornaplók a különféle statisztikai lehetőségek révén tovább könnyítették és pontosabbá tették a szénhidrátanyagcsere-állapot megítélését.

A MedicalOnline szerint a kedvező eredményeket követően fázis II. klinikai vizsgálati szakaszba léphet a petefészekrák kezelésében értékelt idetrexed hatóanyag.

Szinte az összes antibiotikum forrása valamely baktérium, csakhogy hosszú ideje nem sikerült a rezisztens kórokozókkal szemben hatásos új antibiotikum-típusokat találni. A neandervölgyiek ebben is segíthetnek, írja a Qubit.

Az agyalapi mirigy a legfontosabb endokrin szervünk, nem hiába hívják a hormonrendszer karmesterének. Éppen ezért zavarai igen szerteágazó gondokat okozhatnak, attól függően, mely másik belső elválasztású mirigy működésére vannak hatással.

Hetedik alkalommal rendezzük meg a fizikai munkavállalókról szóló konferenciánkat, amelyen az aktuális, gazdasági és társadalmi körülmények hatásait járjuk körbe kifejezetten a kékgalléros munkaerőpiacra nézve.

Huszonkét magyar városban csatlakozhatnak az érdeklődők az ötödik alkalommal megrendezendő Botra fel! kampányhoz, hogy egy közös nordic walking sétán próbálják ki ezt a minden korosztály számára élvezetes mozgásformát.

Tudósok úgy vélik, hogy megtalálták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét, írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Minden egészség- vagy nyugdíjszámlára befizetett összeg után húsz százalék, akár évi 150 ezer forint adókedvezmény jár. A NAV ezt azonban nem utalja vissza automatikusan, írja a piacesprofit.hu.

hirdetés

A gombák kifejezetten kedvelik a meleg, párás környezetet. A tünetekkel szembesülvén sokan a vény nélküli szerekkel próbálkoznak, de dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint ez sok esetben nem elégséges.

A Vénák Hete kezdeményezés május 15 és 21. között szakértők bevonásával, edukatív tartalmakkal, szakértői beszélgetésekkel, tai chi és aerobic videókkal hívja fel az érintettek figyelmét a láb és a vénák egészségének fontosságára.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2023. évi első küldöttközgyűlését május 13-án tartotta a budapesti Danubius Hotel Arenában. Az eseményről a köztestület honlapja tudósít.

A női hormonális változások időszaka többszörösen is magában hordozza a fogvesztés esélyét, amelynek a gyakran emlegetett csontritkulás mellett van egy másik meghatározó oka is.

A Richter idén az első negyedévben 39,03 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 3,0 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél, felülmúlva az elemzői várakozásokat.

A magyarországi Novartis csapata tizenkét ország kutatásaiért felelős. Mit nyer ezzel a cég, a magyar kutatók, orvosok és betegek? Erről kérdezte a VG Matt Zellert, a Novartis Hungary ügyvezetőjét.

Fogyassza bárki bármelyik fajta kávét is, abban koffein és egyéb olyan összetevők találhatók, amik jelentős hatással lehetnek több gyógyszermolekula szervezetbeni sorsára.

Az „Év Gyógyszere” rangos szakmai elismerést idén az AstraZeneca gyógyszere nyerte el, amely  összesen közel kétmillió magyar túlélési esélyeit és életminőségét javíthatja.

Az új Magyar Reklámetikai Kódex szabályai átláthatóbb és strukturáltabb szerkezetbe kerültek, igazodva a mai gazdasági, kulturális és társadalmi környezethez, összhangban a nemzetközi önszabályozási sztenderdekkel.

A túlzott immunválasz lehet a felelős a szívizomgyulladásért azokban a ritka eseteiben, amelyeket egyes fiatal férfiaknál észleltek az mRNS-oltások beadását követően, írja az Infostart.

hirdetés

blog

A sikeres marketing titkát néha nehezebb megfejteni, mint az egyiptomi hieroglif írást. Már meg sem lepődik az ember, amikor a Facebook hírfolyamában mormotakenőcs reklámjával találkozik.

A sokféle marketingstratégia közül az egyik legkevésbé szimpatikus az, amely a vásárlók félelmeire, szorongásaira alapozva próbál eladni egy terméket.

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.

A közvetlen lakossági gyógyszerellátás az elmúlt évtizedekben több jelentős és megoldatlan problémával nézett szembe, melyekhez az elmúlt években újabb, eddig nem tapasztalt nehézségek társultak.

Alvás
Nincs ilyen videó
hirdetés
hirdetés

A sikeres marketing titkát néha nehezebb megfejteni, mint az egyiptomi hieroglif írást. Már meg sem lepődik az ember, amikor a Facebook hírfolyamában mormotakenőcs reklámjával találkozik.