hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

A gyógyszerszedési anamnézis felvételekor érdemes megkérdezni a betegeket arról, honnan szerezték be az alkalmazott készítményeket, így akár a gyógyszerészi gondozás során is fény derülhetne gyógyszerhamisítási, illegális forgalmazási esetekre.

Hazai és nemzetközi gyógyszerkutatási, fejlesztési célú projektek eredményeinek bemutatására adott lehetőséget egy nemzetközi gyógyszerészeti konferencia a Debreceni Egyetemen.

A rák elleni küzdelem világnapja alkalmából stratégiai együttműködést kötött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az MSD, a világ egyik vezető innovatív gyógyszeripari vállalatának magyarországi leányvállalata.

Egyebek mellett a gyógyszerkutatások és az agrártudomány területén is alkalmazható, a makromolekulák szerkezetvizsgálatára is alkalmas infrastruktúra és szakmai tudásbázis jön létre több mint ötmilliárd forint értékben.

Az amerikai College of Veterinary Medicine kutatói által kifejlesztett védőoltás lehet az első, amit bevethetnek majd az invazív gombás fertőzések ellen – írja a hvg.hu.

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel.

Február 1-jétől már nem Szabó Bálint vezeti az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-t (ESZFK) – tudta meg a MedicalOnline.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy olyan átfogó programra tett javaslatot, amely a szellemi tulajdonuktól is megfosztaná a gyógyszergyárakat egy pandémia esetén – írja a VG.

Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, milyen terápiás módszerek léteznek a pajzsmirigyzavarok kezelésére az orális készítményeken kívül, és azokat mikor kell alkalmazni.

A Pfizer pandémiás termékportfóliójának bevételei idén drasztikusan visszaeshetnek, ám a gyógyszergyártó már a ritka betegségekre és a különleges terápiákra fókuszál, írja a VG.

Ausztriában eddig a 9-11 évesek számára volt ingyenes a HPV elleni oltás, ám február 1-jétől  minden 9-20 év közötti bécsi fiatal számára ingyenesen elérhető a vakcina.

Tartósan fennálló vagy visszatérő panaszokat okoz a hólyagfájdalom szindróma, amelynek szövődményeként akár hólyagzsugor is kialakulhat.

Bélbetegségekben és a széleskörben használandó antibiotikum terápiával összefüggésben megjelenő hasmenésre, illetve a bél immunrendszerének károsult működésére gyors és hatékony megoldást nyújt egy gombafajta, a Saccharomyces boulardii. Hatásosságát évtizedek óta bizonyítja, amit klinikai tanulmányok tudományosan alá is támasztanak.

A Sacharomyces boulardii (Sb) élesztőgombát  Henri Boulard izolálta először 1923-ban licsi és garcinia trópusi gyümölcsökből. Boulard azt is megfigyelte, hogy a dél-kelet ázsiai országokban ezeknek a gyümölcsöknek a héját rágták, hogy enyhítsék a kolera tüneteit. Az elmúlt évtizedekben igazolódott, hogy ennek az élesztőgombának jelentős probiotikus hatása van.

Az utóbbi évtizedekben egyre több publikáció jelenik meg a szervezetünkben előforduló mikroorganizmusokról, a mikrobiomról, valamint a különböző betegségek és a mikroflóránk felborulása közötti összefüggésről.  Nem véletlen tehát, hogy mind prevenciós, mind terápiás célzattal befolyásolni szeretnénk a bennünk élő mikroorganizmusok összetételét, például a bélflóránkat.

A vas a hemoglobin és a mioglobin építőköve, és elengedhetetlenül fontos – többek között – az agy fejlődéséhez, a gyermekkori növekedéshez, a genetikai anyag és különféle hormonok szintéziséhez és az immunműködéshez. Leszögezhető tehát, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a vasra. Az almába szúrt vasszögön kívül azonban egyéb módjai is vannak a vaspótlásnak. Bemutatjuk a hem-vas és a nem hem-vas közötti különbségeket, a kétféle vas élelmi forrásait, és taglaljuk a vas-szupplementáció lehetőségeit.

Az anémia a terhes nők 38%-ánál, míg a nem várandós nők 29%-ánál fordul el. A tipikus tüneteken túl a vashiányos anémia rizikófaktornak bizonyul terhesség alatt az anyai, a magzati és az újszülöttkori kimenetek vonatkozásában, míg a nem várandós nők anémiája a perioperatív kimeneteket tekintve vezethet rosszabb eredményekhez.

Számos országban nemzeti ajánlások születtek a terhesség alatti vasszupplementációra vonatkozóan. A várandós nők egy része azonban nem pótolja ajánlásszerűen a vasat. A vaspótlás fontosságának megismertetése kapcsán további erőfeszítésekre lenne szükség – mind a terhességet megelőző, mind a terhesség alatti tanácsadások keretében.

A gyermek- és serdülőkori vaspótlás az alacsony és közepes jövedelmű országokban – az kiskorúak kiindulási vasstátuszától függetlenül – kedvezően hat az intelligenciahányadost mérő pontszámra.

Magyarországon mintegy 30-35 százalékkal esett vissza a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletták értékesítése darabszámban 10-15 éven belül, írja az Index.

Ha a tudomány presztízse csökken, az meggyőződésem szerint a rossz kommunikáció miatt van, mondta a 24.hu-nak Csupor Dezső kutató gyógyszerész, egyetemi tanár, az MTA doktora és blogger.

Mikortól érdemes elvégezni az önvizsgálatot, és milyen rizikófaktorok érintik a gyerekeket is? Ezekre a kérdésekre válaszolt Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

Őrizetbe vettek egy 31 éves jászladányi férfit, akitől 41 kilogramm, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert foglaltak le, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) közölte, hogy a Pfizer új, emlékeztető vakcinája 65 évnél idősebb személyeknél növeli az agyvérzés kockázatát, írja az Index.

Az érszűkület tünetei sokáig rejtve maradhatnak, Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa azt is elmondta, az elhanyagolt érszűkület többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet.

A Portfolio szerint az FDA visszavonta az AstraZeneca egyik készítményének a sürgősségi felhasználási engedélyét, mert nem hatásos az omicron XBB.1.5 alvariánsával szemben.

A pancreasenzim-pótló kezelésekre fokozottan érvényes, hogy a hatásosság kulcsa a szakszerű gyógyszeralkalmazás. Lényeges odafigyelni az alkalmazott dózisra, a bevételi időpontra, a gyógyszerformára és a bevétel módjára.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségét.

A hvg.hu szerint egy régóta ismert és széles körben használt köhögés elleni gyógyszerről derült ki, hogy lassíthatja a Parkinson-kór elhatalmasodását, és javíthatja a betegek életminőségét.

Önnel is előfordult már, hogy miután beütötte a könyökét szinte az egész keze elzsibbadt? Ilyen esetben, bár a kezünk „bizsergett”, mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott van, hiszen a könyökünket ütöttük meg.

Utólag betiltott gyógyszerekre találunk példát az Egyesült Államokban és Európában is. Néhány éve Magyarországon is vontak ki a forgalomból veszélyes hatóanyagúnak minősített készítményeket, írja a Dívány.

A gyártásnak gyorsnak, biztonságosnak és olcsónak kell lennie. Ehhez a buborékcsomagoló gépek is hozzájárulhatnak.

Magyarország 304 ezer adag Pfizer/Comirnaty koronavírus-vakcinát adományoz Nicaraguának, hogy a közép-amerikai országban is gyorsíthassák az oltási kampányt és felül tudjanak kerekedni a járványon.

A vártnál erősebb negyedik negyedéves eredményről számolt be az amerikai egészségipari óriás, amely a Covid-vakcinák nélkül is optimista előrejelzéssel fut neki az idei évnek a VG szerint.

Az OGYÉI adatai szerint évente átlagosan 30 gyógyszer érintett kivonással vagy felfüggesztéssel, ami havonta legfeljebb 2 gyógyszert jelent. Tavaly novemberben 13 gyógyszertermék forgalmazását függesztette fel az OGYÉI. Mi történik, ha a beteg nem értesül erről és kárt okoz neki a hibás gyógyszer?

A Szigligeti Színházban megrendezett díjátadó ünnepségen a Béres Gyógyszergyár által alapított Béres-díj Szolnok kultúrájáért elismerést immár hatodik alkalommal adták át.

Ijesztő gyorsasággal terjed az Egyesült Királyságban a koronavírus közelmúltban azonosított, CH.1.1-es változata, az orthrus, közli a HáziPatika.

Nemcsak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amellyel a rákkal vehetjük fel a harcot: a Harvard kutatói is nekiláttak egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésének, közli az InfoStart.

A Publicis Foundation elindította a Working With Cancer programot a rákos megbetegedések munkahelyi megbélyegzésének megszüntetése érdekében. Az üzenet fontossága kiemelkedő egy olyan világban, ahol minden második embernél diagnosztizálnak rákot élete során.

A kamara elnöksége kiemelten foglalkozott a közfinanszírozott gyógyászati segédeszközök árképzésével, egyes nagykereskedők vitatható disztribúciós gyakorlatával és a gyógyszertárak vakcinációban való részvételének lehetőségével.

Miután az alabamai Hody Childress megtudta, hogy városkájának lakói néha nem képesek kifizetni az orvos által felírt recepteket, egyezséget kötött a helyi gyógyszertár tulajdonosával – közli a Business Insider nyomán a 24.

hirdetés

Megkapta a hatósági jóváhagyást a klinikai tesztelésre a Sinopharm kínai gyógyszeripari vállalat mRNS alapú, a koronavírus omikron specifikus vakcinája – írja a Privátbankár.

Az antibiotikum rezisztencia folyamatos növekedése jelentős népegészségügyi problémát jelent világszerte a legújabb globális elemzés alapján. Ebben elsősorban az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása játszik szerepet, de fontos tényező használatuk az állattenyésztésben, valamint olyan bakteriális probiotikumok alkalmazása, amelyek mobilis formában tartalmazzák az antibiotikum rezisztencia géneket. Ez utóbbi miatt indokolt a Saccharomyces boulardii használata, hiszen az gombaként nem ad át rezisztencia gént a patogén baktériumoknak.

A légúti figyelőszolgálatnál kijelölt 24 kórházból kapott adatok alapján 2023. január 9–15. között 219-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt – derül ki az NNK tájékoztatójából.

Az amerikai, Loyal nevű biotechnológiai startup olyan gyógyszereken dolgozik, melyeknek köszönhetően a kutyák hosszabb, egészségesebb életet élhetnek, írja a hvg.hu.

Pontos, körültekintő fájdalomanalízissel, empatikus hozzáállással és széles körű tudás birtokában van csupán esélye az egészségügyi ellátónak hatékonyan enyhíteni a daganatos beteg fájdalmát.

Idén harmadik alkalommal hirdette meg kiadónk, a PPH Media a versenyt, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a cégek társadalmi felelősségvállalásának fontosságára.

Az EU-szintű ellátási problémákhoz az antibiotikumok területén gyártáskapacitási problémák felmerülése vezetett – írta a Qubit megkeresésére az OGYÉI.

Bizonyos nagyértékű gyógyszerek eddig csak a kórházi ellátási láncon belül voltak elérhetőek, ám már a lakóhelyhez közeli patikában is kiválthatják ezeket a betegek, írja a veol.hu.

Ha több időt töltenénk a szabadban, kevesebb gyógyszert szednénk a mentális egészségünk helyreállítása érdekében, írja a Qubit egy finn kutatás eredményeire hivatkozva.

A fekélykezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. Ezekről Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvos beszélt.

hirdetés

blog

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.

A közvetlen lakossági gyógyszerellátás az elmúlt évtizedekben több jelentős és megoldatlan problémával nézett szembe, melyekhez az elmúlt években újabb, eddig nem tapasztalt nehézségek társultak.

Az ősz beköszöntével egyre több a légúti megbetegedés a környezetünkben. Milyen okai lehetnek ennek?

Alvás
Nincs ilyen videó
hirdetés
hirdetés

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.