hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Habár az inzulin 1921-es felfedezésével az 1-es típusú diabetes fatális kimenetelű betegségből idült betegséggé szelídült, a hosszú kórlefolyás során számos, degeneratív jellegű krónikus szövődmény kialakulásával kell számolni.

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag védelmet nyújt a vírus összes domináns törzseivel szemben.

A német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, hogy csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen, jelzi az MTI nyomán a hvg.hu.

Újabb 200 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárol az Egyesült Államok kormánya a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattól, közölte a társaság.

Az emberek tudatosan keresik az egészséges és környezetbarát termékeket vásárlásaik során, és többségük ezen a jövőben sem változtatna – derül ki az EY 20 országban, több mint 14 ezer fő bevonásával készült nemzetközi felméréséből.

Az OGYÉI kivonta az Arbartan 50 mg filmtabletta 0480820 és az Arbartan 100 mg filmtabletta elnevezésű gyógyszer 1270520 gyártási számú tételét a forgalomból.

Áprilisban több mint 11 százalékkal zuhant a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma. Éves szinten azonban 5,5 százalékos bővülésről árulkodnak az adatok, írja a Napi.hu.

Magas vércukorszint esetén a kezelt cukorbetegségnél gondolni kell arra, hogy magas glükózszintet okozhat a megelőző alacsony vércukorszintre adott hormonális válasz is. Mindig fel kell deríteni, hogy mi áll a magas vércukor érték hátterében: diéta hiba, a mozgás mennyiség változása, vagy a terápiában jelentkező problémák?

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára.

Rendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina, derült ki a vállalat által nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.

A kaliforniai székhelyű Buck Öregedéskutató Intézet kutatói az Autophagy folyóiratban egy olyan módszerről számoltak be, amellyel jelentős mértékben kitisztíthatók az agyban megjelenő huntingtin fehérjék.

Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7), jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

Nem kell választani a véradás vagy a vérplazmaadás között: Magyarországon rendelet írja elő, hogy minden vérplazma adónak évente legalább egy alkalommal vért is kell adnia. 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja.

A Janssen 60 millió egydózisú, Emergent BioSolutions által készített vakcinájától kell megszabadulni – közli az FDA nyomán az Index.

Az EMA szerint a brit-svéd AstraZeneca koronavírus-elleni oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

Engedélyezte a Sinopharm kínai gyártó egyik, Covid-19 elleni oltóanyagának alkalmazását a 3 éven felüli gyermekek körében a kínai gyógyszerészeti hatóság.

Nagy-Britannia százmillió adag koronavírus-oltást adományoz a következő egy évben a rászoruló országoknak saját többletéből, közölte pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy úttörő vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

A fájdalomcsillapító hatóanyagok koffeinnel való kombinációja fokozza az elérhető analgetikus hatást, az ibuprofen mellett adagolt koffein hatásosságát több klinikai vizsgálat is bizonyítja.

Orbán Viktor járványügyi intézkedéseket is ismertetett a mai Kormányinfón, a Magyar Hang tudósítása szerint bejelentette, hogy indulhat a 12-15 évesek oltása.

Az Európai Parlament a koronavírus elleni beoltás felgyorsítása, illetve a nagyarányú globális oltottság eléréséhez a vonatkozó szabadalmak feloldását javasolta, közölte az uniós parlament.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala által készített legfrissebb tanulmány szerint a fogyasztók még mindig nehezen különböztetik meg a valódi termékeket a hamisítványoktól.

Az Egyesült Államok 500 millió adagot vásárol a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, hogy a következő két évben megossza a rászoruló országokkal, jelentette az amerikai sajtó.

A Pfizer bejelentette, hogy 12 év alattiakon folytatják a vakcinateszteket. Ha a vizsgálatok sikeresnek bizonyulnak, akkor féléves csecsemők is megkaphatják az oltást, írja az Index.

A legtöbb szakértő szerint a COVID-19 az oltási kampányok dacára is velünk marad. Magyar gyógyszerkutatók úgy találnak fogást a koronavírus fehérjéin, ahogy a telefon keresi a wifihotspotokat.

A D-vitamin-hiány szempontjából fokozott rizikónak kitett személyeknél a napfényes hónapokban is javasolt a napi gyakorisággal történő D-vitamin-szupplementáció.

A héten több mint 370 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. A 25. magyarországi szállítmánnyal együtt a hazánkba érkező vakcina adagok mennyisége elérte a 4,7 millió dózist.

Az országos patikanap alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a gyógyszerészeket, kiemelve helytállásukat a koronavírus-járvány elleni védekezés során.

Az influenzavírusok két törzsét is kipusztíthatta a koronavírus-járvány. Ha a törzsek nem is haltak ki, az eltűnésük megkönnyíti a tudósok számára az influenza elleni vakcinák fejlesztését, írja a hvg.hu.

Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat.

Az elhanyagolt ureaplasma átterjedhet a kismedencei szervekre, krónikus húgyúti fertőzést, meddőséget, terhességi komplikációkat, és visszatérő alhasi fájdalmakat is okozva.

Magyarország százezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal segíti a Zöld-foki Köztársaságot, közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

A Covid-19 világjárvány felnagyította a szellemi tulajdont érintő bűncselekmények problémáját, mivel megemelkedett a hamis gyógyszerek és egészségügyi termékek száma.

Kilencven gyógyszer vagy gyógyszerjelölt fejt ki olyan antivirális hatást, amelyet érdemes a koronavírussal szemben kipróbálni, közli összeállításában az Infostart.

Az aducanumab jelentősen lassítja a kognitív képességek romlását, ha a korábban próbáltnál nagyobb dózisban alkalmazzák, írja a hvg.hu a BBC tudósítása nyomán.

A stroke és az utána kialakuló görcsös állapot komplex kezelését segítő gyógyszerjelöltek fejlesztését célozta a nemrég zárult, 1,789 milliárd forint összköltségvetésű projekt.

Az arcon megjelenő pattanások szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a lehetséges okokra, a kezelés és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Moderna bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Medison Pharmával a Moderna Covid-19 oltóanyagának Közép- és Kelet-Európában, valamint Izraelben való értékesítéséről.

Egyes kutatók szerint nem feltétlenül kell aggódni, ha az antitestszint alacsony a második oltás után 1-2 hónappal, mások arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vakcina jóval gyengébb sejtes immunválaszt vált ki, írja a Telex.

A koronavírus elleni küzdelem is rávilágított arra, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében a vakcináció hatékony eszköz lehet a megelőzésben.

Az örökletes mellrák ellen tűnik ígéretesnek egy gyógyszer, amelynek tíz évre tervezett tesztelését a hatékonysága beigazolódása miatt két és fél év után leállították.

hirdetés

Az MSD bejelentette, hogy befejeződött az Organon & Co. kiválása. Az új vállalat Magyarországon Organon Hungary Kft. néven folytatja működését.

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) a 12-15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinával.

Magyarország az egyetlen az unióban, ahol nem vakcinahiány van, hanem vakcinabőség, több oltóanyagunk van, mint amennyien jelentkeznek oltásra, jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Megkezdődik a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag gyártása pénteken Szerbiában, jelentette be Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter.

Tárgyalások kezdődtek a stratégiai együttműködésről a magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap között, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala kísérletet indít annak kiderítésére, milyen hatása van annak, ha harmadik dózist is beadnak a beoltottaknak, illetve az eddig nem beoltottaknak a koronavírus-oltásokból, írja a Napi.hu.

Összefüggés lehet a fiatalok körében kialakuló enyhe, rövid lefolyású szívizomgyulladás és a koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájának második adagja között.

Összefüggést talált a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás és autizmus spektrum zavarok tünetei között egy több mint 70 ezer gyerek adatait vizsgáló, hat európai kohorszvizsgálaton alapuló kutatás.

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy az általa felfedezett molekula, a cariprazine forgalmazására az AbbVie-val fennálló licenc megállapodást újabb földrajzi területekre terjesztették ki.

A 2021-ben 120 éves fennállását ünneplő Richter Gedeon Nyrt. egy városi minierdő telepítését valósította meg a Főkert Nonprofit Zrt.-vel együttműködve a budapesti Tabánban.

hirdetés

blog

A Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetségének éves konferenciája három fő téma köré épült: a gyógyszertárak és a gyógyszerészek pandémia alatt betöltött szerepe, a gyógyszerhiányok kialakulása és megoldása, valamint a szabályozás és az innováció szerepe a gyógyszerellátásban a járvány alatt.

Már az ókorban is alkalmazták: a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt élők számára is biztosítva legyenek a magas szakmai színvonalú gyógyszerellátás feltételei. Véleményünk szerint a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás bővítése és állami támogatása nem a megfelelő lépés a gyógyszerellátás fejlesztésére.

Nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel – véli dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus-immunológus professzora.

Alvás
Nincs ilyen videó
hirdetés
hirdetés

A Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetségének éves konferenciája három fő téma köré épült: a gyógyszertárak és a gyógyszerészek pandémia alatt betöltött szerepe, a gyógyszerhiányok kialakulása és megoldása, valamint a szabályozás és az innováció szerepe a gyógyszerellátásban a járvány alatt.