2023. március. 23., csütörtök - Emőke.

Milyen kihívások elé állítják a gazdasági változások a gyógyszeripar szereplőit? Hogyan lehet erősíteni a gyógyszerészek gazdálkodói szemléletét? A HPH Kávészünet legújabb, 11. adásában többek között ezeket az égető kérdéseket járják körbe Dr. Feller Antal és a meghívott szakértők, s egyúttal arra is próbálnak válaszokat keresni, miképpen lehet alkalmazkodni az új gazdasági környezethez, milyen praktikus lépésekkel lehet talpon maradni a megváltozott gazdasági környezetben.

Ünnepélyes és igazán méltó módon zárult a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány MentorProgramja a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A középiskolás diákok a 10 hónapos, ingyenes tehetséggondozó projekt végén beszámolót tartottak egy általuk választott témáról, melynek kidolgozásában választott mentoraiktól kapnak segítséget.

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány kezdeményezésére idén már 6. alkalommal futottak együtt Mikulás napja alkalmából a pirosba öltözött jótékonykodók. A Mosolyt a kórházakba! közösségi futással egybekötött adománygyűjtő akció célja, hogy Mikulás csomagokkal csaljunk mosolyt az egészségügy dolgozóinak és a kórházban ápolt betegek arcára.

A 2022-es grandEXPO az ágazat tendenciáit követve, a jelen és a jövő kihívásaira reagálva, az innovatív megoldások területén élenjáró vállalathoz méltó módon, idén teljesen megújult formában jelentkezett: egy teljes héten át tartó online szakmai programsorozatot valósítottunk meg.

hirdetés

Hogyan ismerhetők fel a mellékhatások?

Célzott kérdések gyógyszerészeknek

  1. Ugyanaz a felírt és a betegnél levő gyógyszer?
  2. A megadott adagban szedi-e a beteg a gyógyszert, vagy attól eltért?
  3. A feltételezett mellékhatás a gyógyszer alkalmazása után (és nem előtt) következett be?
  4. Mennyi idő telt el a kezelés és az esemény jelentkezése között?
  5. A kezelés beszüntetését, vagy az adag csökkentését követően a feltételezett mellékhatások csökkentek, vagy eltűntek?
  6. Lehet-e bármi egyéb oka az észlelt kedvezőtlen tünet(ek)nek, mint például alap-, vagy kísérő betegségek, egyéb gyógyszerek, gyógyszer kölcsönhatás, allergia, kemikáliák stb.?
  7. Mi áll a gyógyszer alkalmazási előiratában?
  8. A gyógyszer újra alkalmazása esetén a feltételezett mellékhatások részlegesen, vagy teljesen visszatérnek-e?