hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Elkészültek a pályázatra vonatkozó részletes szabályok

Patikatulajdonlás: licit mindhalálig

Az MNV Zrt kezelné az államhoz kerülő patikai üzletrészeket. A cég árversenyen értékesítené a nála lévő tulajdonosi jogokat.  

hirdetés

Elkészült a gyógyszertárak állami elővásárlásával is foglalkozó kormányrendelet tervezete, amely tartalmának egy részében nem sokban tér el a korábban megjelent információktól. Így változatlan az elővásárlási sorrend: a patikát működtető gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerész, az adott patikában dolgozó illetve Magyarországon dolgozó gyógyszerész, s végül, negyedik helyen az állam.

Amennyiben senki sem jelentkezik a kötelezően megvásárolandó üzletrészért – első körben 25, később legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük az érintett patikusoknak – úgy az az államhoz kerül. A javaslat szerint a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) gyakorolná, ám ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai felügyelete mellett tenné.

Az államot tulajdonosi szereppel felruházó, a gyógyszerészeket hidegzuhanyként érő júniusi módosítás óta, a szakmát elsősorban azt izgatja, valóban kiszáll-e e kéretlen társ a tulajdonosi körből – s ha igen, miként? – vagy bent ragad.

A rendelet tervezetben foglaltak részben összecsengenek a korábban napvilágot látott információkkal. Vagyis: az állam a hozzá került gyógyszertári tulajdonrészt három éven belül köteles eladásra felajánlani. Az adott időintervallumon belül ezt azonnal meg kell tennie, amennyiben az elővásárlási erősorrend első két helyezettjének valamelyike – akár a tulajdonrésszel már rendelkező, akár az adott patikában dolgozó gyógyszerész – vételi ajánlatot tesz néhány hónappal vagy egy-két évvel azután, hogy az adott üzletrész állami tulajdonba került.

A pályázat kiírója mindkét esetben a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. Arról viszont korábban nem volt szó, hogy az eladó minimálárat szab meg – ezalatt nem lehet vételi ajánlatot tenni , s azé az üzletrész, aki a legtöbbet ajánlja érte. (A minimálárat a rendelet 1. mellékletben foglalt számítási módszer szerint kell meghatározni.)  Vagyis licitálni kell majd a tulajdonért. Annyi csavar azért lenne a történetben, hogy ha a verseny nyertesének árát – abban az esetben, ha ez a személy az elővásárlási sorrend harmadik helyezettje – hajlandó elfogadni a patikában már tulajdonos, illetve bent dolgozó gyógyszerész, akkor győzelem ide vagy oda, övék az üzletrész. Pontosabban első helyen az adott közforgalmú patikát működtető gazdasági társaságban már tulajdonrésszel rendelkező gyógyszerészé. Ha pedig ilyen nincs, akkor a bent dolgozó patikusé.

A tervezet arra az esetre is gondolt, ha a gyógyszertár több alkalmazottja is hajlandó elfogadni a magasabb árat. Ebben az esetben második körös licit indulna – immár közöttük. Végül az győz, aki a legtöbbet ajánlja. 

Arról viszont nem szól a tervezet, hogy mi lesz a sorsa azoknak a patikáknak, amelyeken három éven belül nem sikerül túladnia az MNV Zrt.-nek. Az anyag csupán azt rögzíti, hogy mindenképp biztosítani kell a gyógyszerészi tulajdonlást.

A rendelet tervezet letöltéséért kattintson ide!

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés