hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Milliárdokkal esett vissza a patikák forgalma

Egy hónap alatt 16 milliárd forinttal csökkent a támogatott gyógyszerek forgalma, közli a Világgazdaság.

hirdetés
Áprilisban 42,7 milliárd forintért váltottak ki a betegek vényköteles gyógyszereket a hazai a patikákban, ez 27,8 százalékkal marad el a márciusi értéktől, és 3,4 százalékos visszaesés a 2019-es havi átlaghoz képest – derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából. Az eladott gyógyszerek dobozszáma 1,2 millióval marad el az előző év azonos időszakától. Az idei első négy hónap forgalma azonban még így is 11,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló periódusát.

A szakemberek szerint a márciusi nagyarányú forgalomnövekedés az előrehozott vásárlásokból tevődött össze. Az áprilisi gyengébb forgalom annak fényében még hangsúlyosabb, hogy egy év alatt 1,8 százalékos áremelkedés volt a támogatott gyógyszerek körében.

A kutatás szerint az egy lakosra vetített receptköteles gyógyszerköltés átlagosan 4370 forint volt áprilisban, de regionális bontásban igen erős a szórás. A legtöbbet, 5265 forintot, Csongrád-Csanád megyében adtak ki a betegek, a legkevesebbet, 3629 forintot pedig Nógrádban.
 
Jellemzően azoknak a megyéknek a forgalma esett vissza a legjobban, amelyek a legerősebb növekedést produkálták márciusban. Erre a jelenségre jó példa Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 29,7, és Heves megye, ahol 28,9 százalékkal mérséklődött a forgalom. A gyógyszerpiac átrendeződése azt is mutatja, hogy a patikák eredménytermelő képessége jelentősen eltér, egyes gyógyszertárak, hasonlóan a kiskereskedelem sok egyéb ágazatához, akár veszélybe is kerülhetnek.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés