hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Milliárdok csodaszerekre

Évi negyvenmilliárd forintot költenek vitaminokra és legalább ugyanennyit az interneten kínált csodaszerekre a magyar vásárlók – derül ki a Magyar Idők összeállításából.

hirdetés

Évről évre nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt az országban, csak a legálisan működő kereskedők és a gyógyszertárak adatai alapján az éves forgalom eléri a negyvenmilliárd forintot. Ennyit költenek a fogyasztók a különböző vitaminokra és ásványi anyagokat tartalmazó szerekre. Becslések szerint a világhálón árult készítmények forgalma elérheti, de akár meg is haladhatja a legális értékesítés összegét. Bérci István, a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke a Magyar Időknek  elmondta: a gyógyszertárak adatai szerint évente tíz százalékkal nő a piac, ami jellemzően nem az árak emelkedésének, hanem a fogyasztás tényleges bővülésének tudható be.

A szakember szerint a gyógyszertárban kapható áruk minden esetben biztonságosak és a minőségük is jó. Ezt garantálja az a nemrég aláírt szakmaközi egyezmény is, amelynek részeként a patikákba kerülő árukat szigorú minősítésnek vetik alá a szakemberek. Emellett az egyesület nemrég bevezetett egy „Mékisz Tanúsított Minőség” védjegyet is, amely szintén a minőség biztosítékaként szerepel a termékek csomagolásán.

A világhálón beszerezhető, csodálatos átváltozást ígérő szerekkel jó esetben csak az emberek pénztárcája csorbul, Bérci István szerint komoly odafigyelésre van szükség ezen a területen, mindig lesznek ugyanis olyan gyártók, akik tiltott szerekkel próbálják megnövelni a termékeik hatékonyságát.

– A vásárlókat meg kell győzni arról, hogy saját érdekükben csak megbízható helyről vásároljanak. Ahogyan azt is tudatosítani kell bennük, hogy ne várjanak csodákat a különböző készítményektől – jegyezte meg. Hozzátette: egyetlen ilyen termékről sem mondható el, hogy bármilyen betegséget meggyógyítana. Az étrend-kiegészítőnek mint speciális élelmiszernek ugyanis nem lehet gyógyhatása, csupán a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként hozzájárulhat a szervezet természetes élettani folyamatai működésének javításához.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés