hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Informatikai hiba a gyógyszerazonosításban

Szombaton indult, de hétfőn már le is állt másfél órára a patikákban az új európai gyógyszerbiztonsági rendszer, amely elvben a hamis orvosságokat szűrné ki, írja a Népszava.

hirdetés

Február 9-től a gyártók minden vényköteles gyógyszerdobozra egyedi azonosítót helyeznek, melynek adatait az európai központi- és a célország adattárházában is rögzítik. Ez utóbbi Magyarországon a HUMVO Nonprofit Zrt.-hez tartozik. A gyógyszerkiváltáskor a patikus ellenőrzi a kódot, s ha minden rendben, kiadja a gyógyszert. Hétfőn ez a rendszer állt le másfél órára.

A lapnak nyilatkozó gyógyszerészek sérelmezték, hogy lényegében tesztüzemmód nélkül kellett alkalmazniuk az új rendszert. A gyakorlatlanságok miatt hétfőn egyes patikákban megnőttek a betegsorok.

Az azonosítási rendszer akadozása miatt a magyar gyógyszerhatóság hétfő délután közleményben biztatta a patikusokat, hogy leállás esetén is adják ki a gyógyszereket. A hazai adattárházat működtető HUMVO Nonprofit Zrt igazgatóságának elnöke, Illés Zsuzsanna elismerte a rendszer leállását. Mint mondta, egy több európai országot is érintő informatikai szinkronizálási hiba történt, de szerinte ez nem okozhatott a gyógyszerellátásban problémát.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés