hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Évente 100-120 gyógyszertár esetében okoz problémát a generációváltás

A Hiventures már tételesen egyeztetett a gyógyszerészkamarával arról a programról, amely a patikusokat forráshoz segíti a tulajdonszerzéskor. Az idén szerényen, de tovább nő a hazai gyógyszertárak forgalma, közli a VG.

hirdetés
Az idén elérheti a 700 milliárd forintot is a hazai gyógyszertárak forgalma – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Ez a tavalyihoz képest csupán néhány százalékos emelkedés annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egyes hónapokban kiugró gyógyszerfogyasztás, akár 59 milliárd forintnyi is volt.

A vényköteles készítmények 2020-as patikaforgalma szeptemberig 416 milliárd forint volt. A 2019‑es adat még nem áll rendelkezésre, a 2018-as belföldi gyógyszertári forgalom 672,5 milliárd forintot, a 2017-es 671 milliárdot tett ki. Évente átlagosan 100-120 gyógyszertár esetében okoz problémát a generációváltás – mutatott rá Hankó Zoltán –, ami öt-tíz éven belül olyan súlyú problémává válik a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet szerint, hogy a megoldásához széles körű szakmai összefogásra lesz szükség. Tavaly 2356 patika működött Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a gyógyszerészek 62 százaléka 46 évesnél, 12 százaléka 62 évesnél idősebb.

A gyógyszerészeknek a tulajdonszerzésnél a legnagyobb probléma a saját tőke hiánya. Mint Hankó Zoltán elmondta, a privatizált és jogelőd nélküli gyógyszertárakat alapító nemzedék tagjainak jelentős hányada már nyugdíjaskorú, mivel pedig a piacon strómanmegállapodások is vannak, tisztázni kellene a tulajdonosi kérdéseket. A megoldások egyike egy nemrég módosított kormányrendelet, amelyben kijelölték a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, hogy új programjai révén a hazai patikák nagyobb hányada lehessen magyar gyógyszerészek tulajdonában. A Hiventures már tételesen egyeztetett a kamarával a patika-tőkealappal kapcsolatos eljárásrendről, és kijelölte azt a vezetőt, aki véglegesíti az eljárásrendet.

További részletek

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés