hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Diót agyra, répát szemre, paradicsomot szívre

Szentistvánban visz gyógyszertárat Pesti Ferenc, aki tíz éve nem volt szabadságon és egy urna miatt szabadult meg az autójától, ja, és négy évig ült a parlamentben. A 24. hu „patikaüggyel” foglalkozó cikksorozatának újabb része.

hirdetés

A patikája felett lakik, háromnegyed hatkor már lent rendezkedik, s csupán öt óra ötvenkilencet mutat az óra, amikor odafent meg kell kóstoljuk vele a saját barackját; két centben nyárnyi zamat éhgyomorra. Természetesen szó nincs ittas (üzlet)vezetésről, nyolckor nyit a gyógyszertár, addigra bőven egalizál a máj.

Pesti úr a régi iskola követője, amennyiben ő is adja a polcról a betegnek, amit orvos rendel, reklám tukmál, „az a konfekció”, de szívesebben kever maga szert a bajra, „az meg az úri szabászat”. Sőt, megfázásra pirula helyett inkább erős paprikával súlyosbított forralt bort, „forralni tilos, mert elmegy belőle a lényeg”, meg fejnyi aprított, mézbe kevert fokhagymát ajánl, „nem kell álljon, tessék azonnal benyalni”.  Mondja, a méz ágybavizelés ellen is hatékony, megköti a folyadékot, „kapjon a gyerek lefekvés előtt egy nyelettel és kibírja reggelig, persze az a legjobb, ha a szülők nem veszekszenek, hiszen, ha nincs stressz otthon, azonnal gyógyul a kölök”.

Állítja, számos zöldség, gyümölcs arra hat, amire hasonlít. „Nézze meg a dióbelet! Tisztára, mint az emberi agy. Vagy vágj el keresztbe egy sárgarépát! Íme az emberi szem. És a fél paradicsom? Négy rekesz: két pitvar, két kamra, mint az emberi szív.”

Komolyan hiszi a fűbenfábant. Prosztatabajra nála a hidegen sajtolt tökmagolaj az ír. „Ránézésre több fér belőle egy kávéskanálba, mint a méregdrága, agyonhirdetett kapszulába, nem? Vagy csöpögtethető pirítósra, sült krumplira, salátára.”

Vágyfokozót évtizedekkel a Viagra-kor előtt mixelt, a kőrisbogár potrohából készült porra esküszik. „Csodaszer, a hatóanyaga részben megegyezik a ma divatos szerekével. Hajhullás ellen is ajánlom, ugyanaz a szisztéma: vérbőséget okoz, akár vízzel vesszük be, akár hajszeszben dörzsöljük a fejbőrbe. Lassan ötven éve egy öreg juhász azzal keresett meg, hogy újabban nem megy az asszonnyal, és ha segítek rendezni a házaséletet, hoz nekem ajándékba egy bárányt. Először is kértem, csökkentse napi egy literre a borbevitelt, tán már önmagában ez elég lett volna a sikerhez, de port is adtam neki. Pár nap múlva fülig érő szájjal és két báránnyal állított be. Kérdem, miért kettő? Hát, a másikat az asszony küldi.”

Pesti Ferencnek az apja is patikus volt, a tőle örökölt receptekkel dolgozik, plusz saját kreációkkal is előáll. „Évtizedeken át itt elöl, az officinában kevertem ki, ami kellett, látványpatika, imádta a nép, jócskán növelte a hitelességet, ha megkérdeztem, teszem azt, egy étvágygerjesztő kiadásakor, hogy milyen ízűt parancsol? málna? ánizs?, és nyomban bele is szórtam az aromát. Aztán egy törvény a higiéniára hivatkozva külön helyiségbe, hátra parancsolta ezt a munkát, kár.”

A teljes riport a 24.hu-n

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés