hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

A hatóság egyszerre legyen támogató és szolgáltató

Dr. El Koulali Zakariással, az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztályának új vezetőjével, országos tiszti főgyógyszerésszel a Dr.Info beszélgetett.

hirdetés

– A hazai gyógyszerész társadalom elégedett a helyzetével, a lehetőségeivel, vagy vannak olyan területek (jogszabályi, anyagi, ellátási), amin szükség lenne a változásra?

– Mint minden területen, természetesen itt is vannak nehézségek. Köszönettel tartozunk a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó szakembereknek, gyógyszerészeknek, szakasszisztenseknek és asszisztenseknek, hiszen a nehézségek ellenére alázatosan és fáradhatatlanul dolgoznak a folyamatos és biztonságos lakossági gyógyszerellátás fenntartásáért. A generációváltással, a munkaerőt, valamint a jogszabályi környezetet érintő kérdésekkel mindenképpen foglalkoznunk kell. Célunk, hogy elérjük, hogy a fiatal gyógyszerészek számára perspektívát kínáljunk, valamint, hogy a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészetben rejlő innovációs potenciált a lehető legjobban ki tudjuk használni, megteremtve az ehhez szükséges jogszabályi keretrendszert is. A betegek nagy általánosságban azt mondják, hogy a gyógyszerek drágák. Ez mindig relatív, európai vagy világviszonylatban milyenek az árak, illetve milyenek az állami támogatások.

– Ön azt mondta, hogy az egyik legfőbb célkitűzése a gyógyszerészekkel való együttműködés megerősítése. Milyen szinten? Kik között? Miért van erre szükség?

– Azt az álláspontot képviselem, hogy fontos, hogy a gyógyszerészeti hatóság egyszerre legyen támogató és szolgáltató hatóság, amely szükség esetén keményen és következetesen lép fel. Számunkra a legfontosabb szempont minden esetben a betegek érdeke. Mivel mi, tisztigyógyszerészek nem állunk folyamatos és közvetlen kapcsolatban a páciensekkel, így csak közvetve tudjuk javítani a betegek ellátását azzal, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gyógyszerforgalmazó helyek működését és szakmai támogatást nyújtunk a közforgalomban dolgozó kollégáknak. Ehhez természetesen fontos, hogy a megfelelő szakmai szervezetekkel is kapcsolatban álljunk. Éppen ezért - ahogy eddig -, a jövőben is törekedni fogok a szoros együttműködésre a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK), a Magángyógyszerészek Országos Szövetségével (MOSZ), valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT), hiszen a gyógyszerész szakmának nagyon sok kérdésben egységes álláspontot kell képviselnie, szükség esetén pedig a közös érdekek mentén lehet elmozdulni. Szeretném, ha a fontos információk eljutnának minden gyógyszerészhez, ehhez azonban az szükséges, hogy az évi 4-5 nagyobb konferencián, szakmai rendezvényen való megjelenésen túl új megoldásokat is találjunk a gyógyszerészek hatékony és gyors tájékoztatása érdekében.

–  Miért tartja fontosnak, hogy növeljék a gyógyszertári ellenőrzések számát? És ez a gyakorlatban mit jelent?

– A gyógyszer kiskereskedelem szerteágazó jogszabályi és szakmai szabályi környezetben működik, a gyógyszerészek mindennapi szakmai és egyéb adminisztratív tevékenységeik miatt kevés idejük marad a jogszabályváltozások követésére és a releváns szakmai információk begyűjtésére, A hatósági ellenőrzéseket szakmai konzultációs lehetőségként kell felfogni, hiszen minden hatósági helyszíni ellenőrzés során a gyógyszertár szakmai vezetője visszajelzést kap a gyógyszertárban folyó szakmai munkával kapcsolatosan. Ez azért is nagyon fontos, mert prioritás, hogy a gyógyszertári szakmai folyamatok kontrolláltak legyenek. Ehhez ki kell küszöbölnünk az esetlegességeket. 2018-ban az ellenőrzések száma 2 ezer alatt volt, az idei évben már több mint 3 ezer ellenőrzést végeztünk a kollégáimmal (tizennégyen) és átlagosan 41 km-t tettünk meg ellenőrzésenként. Jövőre ezt a számot szeretném tovább emelni, nagyságrendileg 3400-3500–ra. Az OGYÉI nagyon korszerű laboratóriummal rendelkezik, amelynek a kapacitását és lehetőségeit a jövőben szeretnénk mi, tisztigyógyszerészek is jobban kihasználni, elsődlegesen a gyógyszertárban készült magisztrális gyógyszerek vizsgálatában. A helyszíni ellenőrzések során a kollégáim egyre gyakrabban fognak mintát venni.

A teljes interjút a Dr.Info közli.

(forrás: Dr.Info)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés