hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

A COVID-19 járvány hatása a gyógyszerészek mentális egészségére

A COVID-19 járvány jelentős változásokat eredményezett a gyógyszerészek munkájában és a magánéletükben egyaránt – a Gyógyszerészi Hírlap közleménye ezt a kérdéskört járja körbe.

hirdetés

A frontvonalon dolgozó egészségügyi személyzet, köztük a gyógyszerészek lelki egészsége is különös figyelmet érdemel, ugyanakkor a járvány mentális következményeit feltáró kutatások közt jóval kisebb arányban és súllyal szerepelnek gyógyszerészekre irányuló vizsgálatok.

A gyógyszerészek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a közvetlen expediáláson túl is: virtuális, illetve telefonos konzultáció a beteggel, információátadás és terjesztés, gyógyszerészi triage. Nagyon gyakran az első kapcso- latteremtő pontot jelentik a beteg és az egészségügy között, és ennek során fontos funkciójuk, hogy az esetleges COVID tüneteket mutató betegeket kiszűrjék. A gyógyszerészek, mint élvonalbeli egészségügyi dolgozók észlelik a betegek számának növekedését, a betegségek előfordulásának változását. Mindennapos tevekénységük során sokszor szembesülnek a járvány okozta lakossági kétségekkel, tévhitekkel, aggodalmakkal, frusztrációval, számtalan esetben kell konfliktusokban helytállniuk. Speciális nehézséget jelent számukra a járvány alatt gyakori gyógyszer- és gyógyeszköz-hiány, és ennek a kommunikációja.

A járványhelyzet a gyógyszertárak forgalmára is je- lentős hatással van. Kutatások szerint a patikák forgalma a járvány elején a kezdeti megugrás után, érezhetően visz- szaesett. A járvány nemcsak a patikai forgalomra hatott, hanem a termékkategóriák eloszlására is.

A hirtelen bekövetkezett változások, a patikákat érintő bizonytalanság, a megnövekedett fertőzési rizikó és munkaterhelés, stresszt, szorongást, frusztrációt, bizonyos esetekben depressziót, kiégést is okozhat, amely kihat a munkahelyi motiváltságra is.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) irányelvekkel segíti a gyógyszerészek munkáját a járvány idején, azonban ezek az útmutatások csak felszínesen érin- tik a gyógyszerészek mentális egészségének védelmét. Elsősorban szakmai és gyakorlatias javaslatokat tartalmaznak. Vannak olyan publikációk is, amelyek – a kutatásban résztvevők saját tapasztalatai, illetve esettanulmányok alapján – praktikus javaslatokat fogalmaznak meg a munkaadók számára, hogy hatékonyabban legyenek képesek támogatni a gyógyszerészeket az expediálás során.

Egy Kanadában végzett kutatás a gyógyszerészek lelki szükségleteit térképezte fel a járvány okozta új helyzetekben. A személyes interjúk során a gyógyszerészek elmondták, hogy mivel a járvány alatt sokszor gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a kialakult nehéz helyzetekhez, ezért gyakran szükségük lett volna arra, hogy nemcsak szakmai, hanem mentális szempontból is támogassák őket. Ezek a gyorsan reagáló kutatások segíthetnek abban, hogy a járvány további eszkalálódása esetén hatékonyabban lehessen felkészülni azoknak a mentális problémáknak a megelőzésére vagy enyhítésére, amelyek gyógyszerészek munkáját és életét nehezítik.

A teljes közlemény a Gyógyszerészi Hírlap márciusi számában olvasható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés