A nyaralási szezon megkezdődésével hajlamosak vagyunk nagyobb hangsúlyt feketetni a strandolásra, lángosevésre, fagyizásra, és a fogyókúrát, helyes és kiegyensúlyozott táplálkozást felfüggeszteni. Néhány hasznos tipp cukorbetegek számára.
Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.
Az orvosok diszfágiának nevezik, ha a betegnél nyelési nehézség jelentkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a hátterében.
A sport bár nagyon egészséges, sokszor rámutat olyan tápanyagok hiányára, melyek a termékenység fenntartásában – ezen keresztül a hormonrendszer egyensúlyának fenntartásában – is komoly szerepet játszanak.
Covid utáni alvászavar még akkor is előfordulhat, ha a betegség könnyű lefolyású volt, hiszen ez kifejezetten gyakori utóhatása a koronavírusnak. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus az okokról, a gyakori alvászavarokról és a diagnosztizálás lehetőségeiről beszélt.
Az IR/cukorbeteg diéta kapcsán számtalan szabály van, melyeket fontos betartani az állapot javulása érdekében. Azonban vannak olyan ételek, italok, melyekről nehéz eldönteni, hogy lehet-e vagy sem fogyasztani.
Rég tudjuk, hogy nem élünk túlságosan egészségesen. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy nem étkezünk jól, hogy nem mozgunk, hanem azt is, hogy komoly gondjaink vannak az alvással is. Nemrégiben egy tanulmány rámutatott, hogy az alváshiány hizlal, amivel a terméketlenség kialakulásához is hozzájárulhat.
A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni, figyelmeztet Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, aki azt is elmondta milyen tüneteket okoz a keresztallergia.
Panasz esetén érdemesmihamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a kőképződés a hajlamosító betegség kezelésével megelőzhető – mondja Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.
Az édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén őshonos, az ókor óta emésztési panaszok enyhítésére használt gyógynövény, amit fűszerként és élelmiszernövényként is hasznosítanak.