hirdetés
hirdetés
2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

Hormonzavar lehet a háttérben

A hirtelen elmélyülő, rekedtessé váló hang, ha állandósul, hormonzavart is jelezhet, mondja dr. Tar Attila endokrinológus.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az ember hangszínének megváltozása gyakori jelenség, amelyet általában légúti fertőzésekkel vagy annak egyik szövődményével, a hangszalagok gyulladásával társítanak. Ám ha rövid időn belül nem múlik a panasz, sőt, állandósul, úgy meglehet, hogy hormonzavar váltja ki a tünetet. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a lehetséges okokat ismerteti a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

 Pajzsmirigyzavar

Magyarországon a pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, hiszen jódhiányos területként sokkal gyakrabban alakulnak ki problémák a szerv körül, amely pajzsmirigy alul/túlműködésben, a mirigy megnagyobbodásában, strúmában, esetleg göbök megjelenésében nyilvánulnak meg. Amennyiben alulműködés áll fenn, illetve a pajzsmirigy megnagyobbodik – akár göbökkel, akár nélkülük – úgy igen gyakran alakul ki, dysphonia, melynek során a hang zörejessé, kissé rekedtessé válik, valamint elmélyül. Ennek oka, hogy súlyos hypothyreosis-kor a hangszalagok megvastagszanak, megnagyobbodás esetén pedig a méretes pajzsmirigy elhelyezkedéséből adódóan nyomást gyakorol a mellette futó hangszalagokra. (Érdemes tudni, hogy a gyakran jelentkező, száraz köhögés is ugyanerre a problémára hívja fel a figyelmet). 

Azonban nem csak a golyva és a csökkent pajzsmirigy hormonok jelenléte, hanem a pajzsmirigy túlműködése és a megnagyobbodott golyva is járhat hangképzési zavarokkal – ekkor ugyanis csökkenhet a hangereje is.

Szerencsére a legtöbb pajzsmirigyzavar gyógyszeresen sikeresen kezelhető, ám előfordulhat, hogy izotópos kezelés, esetleg műtéti beavatkozás is indokolt.

Nemi hormonok zavara

A nők hangja életük során viszonylag sokszor változik kisebb-nagyobb mértékben. Ugyanis a pubertás időszak, a várandósság, a klimax, valamint a menstruációs ciklus is mind befolyással vannak a hangszínre. Menstruáció előtt 4-5 nappal és alatta például a hangszalagok megvastagszanak, amelynek következtében a hang alig észrevehetően rekedtebbé, mélyebbé és halkabbá válik. 

Menopauza során szintén érdesebbé válik a hang és csökken a hangmagasság is.

Fontos tudni, hogy vannak olyan hormonális zavarok a nőknél, melynek során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek pl. policisztás ovárium szindróma (PCOS), inzulinrezisztencia (IR). Ezek tünetei közt szerepel többek között a túlsúly leadásának nehézsége, a zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, menstruációs zavarok, ráadásul a túl magas férfi nemi hormon (tesztoszteron) szint miatt olyan férfias jegyek is megjelenhetnek, mint a fokozott szőrnövekedés, illetve a mélyebb hang, amelyet kísérhet rekedtség is. A PCOS kezelése általában gyógyszeresen történik, endokrinológus, nőgyógyász, dietetikus és mozgásterapeuta együttműködésével.

Agyalapi mirigy és a mellékvesék zavara

Az agyalapi mirigy csökkent működése szintén befolyást gyakorol a hangképzésre, ugyanis késlelteti a gége normál növekedését. Ez azt eredményezi, hogy a serdülő gyermek továbbra is igen magas hangszínen beszél, ugyanis alulműködés esetén a petefészkek és a herék nem képesek elegendő nemi hormont termelni, aminek hiányában nem megy végbe serdülőkorban a hang változása- mondja dr. Tar Attila, majd hozzátette, hogy a mutálás elmaradását okozhatja továbbá a mellékvesék alulműködése is.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés