hirdetés
hirdetés
2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés

Gyorsíthatja a cytomegalovírus a cisztás fibrózis progresszióját

Kanadai kutatók lehetséges összefüggést fedeztek fel a cytomegalovírus jelenléte és a cisztás fibrózis progressziójának gyorsasága között.

hirdetés

A kanadai Calgary Egyetem kutatócsoportja a tüdőtranszplantációra váró betegek vizsgálata során összefüggést fedeztek fel a cisztás fibrózis progressziójának gyorsasága és a cytomegalovírus jelenléte között. Eredményeiket a European Respiratory Journal folyóiratban közölték.

A cytomegalovírus (CMV) egy gyakori humán béta-herpeszvírus, mely megtalálható a nyálban, a tejben, a hüvelyváladékban, a vizeletben, az ondóban, továbbá a székletben és a vérben. A fertőzött személy különböző váladékaival ürítheti a vírust, így fertőzve tovább a környezetében élő, fogékony egyéneket. A vírusürítés tartós. A fertőzés közvetlenül, szoros kontaktus során terjed emberről emberre. Közvetítő szerepet játszhatnak fertőzött tárgyak, transzfúzió és transzplantált szervek. A méhen belüli fertőzés legtöbbször az anya primer infekciójának következményeként alakul ki. A születés körüli fertőzés forrása a szülőutak váladéka, az anyatej, illetve a környezetben lévő vírusürítő személy. Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a CMV szeropozitivitás összefüggésbe hozható több krónikus betegséggel, például szívbetegséggel és demenciával is, valószínűleg a vírus által kiváltott krónikus gyulladásnak köszönhetően.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Jelen tanulmányban a kutatók 71 tüdőtranszplantációra váró, cisztás fibrózisban szenvedő beteg retrospektív vizsgálatát végezték el, és az eredmények szerint a CMV-szeropozitív betegeknél jóval gyorsabban alakult ki végstádiumú, tüdőtranszplantációt szükségessé tevő vagy halált okozó betegség. A kontroll, CMV-negatív csoportban a transzplantáció/halál időpontja átlagosan 35,1 év volt, szemben a szeropozitív betegeknél tapasztalt 27,2 évvel. A cisztás fibrózisban szenvedő betegek átlagéletkora 37 év, és az európai betegeknek mindössze 5%-a idősebb 40 évesnél. A cisztás fibrózis vagy más néven mukoviszcidózis a leggyakoribb genetikai megbetegedés, átlagosan minden 4000 újszülöttből 1-2 kicsi mutatja a betegség tüneteit, de a hibás gént hordozók száma ennek kétszerese. A betegség gyakoriságának oka, hogy a humán genom egyik legnagyobb génje, a CFTR gén mutációi miatt alakul ki.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés