hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Szabó Lászlót delegálná az állam a Richter igazgatóságába

Szabó László volt külügyminiszter-helyettest, ex amerikai nagykövetet, a Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatóját delegálná az állam a Richter igazgatóságába, írja a VálaszOnline.

hirdetés

A VálaszOnline értesülését a társaság közgyűlési dokumentumai is megerősítik.

Április 15-én tartja 2021. évi rendes közgyűlését a Richter Gedeon Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde honlapján is publikált előterjesztés-csomag 322. lapja szerint „a Magyar Állam, mint kisebbségi részvényes képviseletében eljáró MNV Zrt.” azt javasolja, hogy Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Mediaworks elnök-vezérigazgatóját válasszák meg a társaság igazgatósági tagjává.

A járványhelyzet miatt persze nem a részvényesek képviselői fognak voksolni, hanem a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság. Mindez azért fontos, mert az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül csak 5,25 százaléknyi tulajdonrésze van a társaságban, tehát egy normál közgyűlésen nem lenne magától értetődő, hogy Szabót „csont nélkül” megszavazzák (még akkor sem, ha a Budapesti Corvinus Egyetemet és a Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványok 10-10 százalékával együtt már jelentősebb a cégben a kormányzati befolyás). Az angolszász intézményi befektetők például kifejezetten nem szeretik – és a tőkepiaci értékelésekben is negatívumként jelenik meg –, ha a testületi tagok függetlensége megkérdőjelezhető. Az igazgatóság viszont aligha fog nyíltan dacolni az állammal, így a Mediaworks első embere minden bizonnyal beülhet majd a gyógyszergyári testületbe.

(forrás: VálaszOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés