hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Richter: öt százalék körüli árbevétel-növekedés várható idén

Öt százalék körüli, csoportszintű árbevétel-növekedést vár euróban a Richter Gedeon Nyrt. az idén, mondta Orbán Gábor vezérigazgató a negyedéves eredményeket értékelő tájékoztatóján.

hirdetés

Vannak lefelé mutató kockázatok, ugyanakkor a költségeket szigorúan kontrollálják. Az első negyedéves nagykereskedelmi forgalom mintegy 8 százalékkal nőtt, a gyógyszergyártási viszont közel 4 százalékkal csökkent, főleg a pandémia miatt előrehozott, tavaly márciusi jelentős felvásárlások miatt, ami magas bázist okozott, sorolta Orbán Gábor, aki az osztalékról elmondta: az adózott eredmény 40 százaléka lesz a tavalyi év után, ami az elmúlt három évben a legmagasabb.

A Richter pénzügyi helyzete szilárd, ugyanakkor a járvány harmadik hulláma az előzőnél jobban hatott a cég üzletmenetére, a rendelések ingadoztak. A munkakörülményeket sikerült biztonságosan alakítani, ahogy a gyógyszerellátást is. A kereslet az orvos-beteg találkozások korlátozása miatt is csökkent. A vezérigazgató közlése szerint a kiemelt termékek közül forintban 37 százalékkal több bevételt értek el a bipoláris depresszió kezelésére alkalmas gyógyszer forgalmából, a Terrosa bioszimiláris készítmény forgalma jelentősen nőtt, az első negyedévben csaknem 30 százalékkal.

A nőgyógyászati termékük mintegy 10 százalékos növekedésével visszaállt az emelkedő pályára, mert az európai meddőségi központok nagy része újra kinyitott. A fogamzásgátló tapaszuk még nincs teljesen integrálva a termékek közé, a törzskönyi engedélye hiányzik, így forgalma még nincs.

A teljes árbevételen belül az amerikai piac tudott jelentősen, a tavalyi 17-ről 22 százalékra nőni, Európa aránya nagyjából változatlanul 33 százalékos. A kereskedelmi és marketingköltségek 5,5 százalékkal csökkentek, 29 milliárd forintra, év közepén-végén indítanak jelentősebb tevékenységeket. Ugyanakkor a kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordítások 3 százalékkal emelkednek, 15,5 milliárd forintra.

A Richter a koronavírus elleni vakcinafejlesztésben nem vesz részt a jövőben sem, nincs ilyen tapasztalata, jelezte Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke. Fontosnak nevezte, hogy az új törvény szerint a Richter vagyonkezelői alapítványi tulajdonban lévő részvényeit fel kell ajánlani az államnak megvásárlásra, ha az állam nem él vele, akkor az érintett cégnek kell felajánlani a csomagot.

A Richter hétfőn közzétett, első negyedéves gyorsjelentése szerint a bevételek 140,9 milliárd forintot értek el, 0,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az adózott nyereség 7,3 százalékkal 26,9 milliárd forintra csökkent. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A múlt pénteki kereskedésben a papírok árfolyama 65 forinttal, 0,76 százalékkal 8510 forintra csökkent, hétfőn reggel további egy százalékot esett 8425 forintra. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6120 forint volt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés