hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Nagy üzlet, de egyben nagy kihívás is a vakcinagyártás

Óriási kihívás, de nagy üzlet is a Covid-vakcina gyártás, pláne, hogy a tételeket a kormányok rendelik, így nagy tételben, egyben, és főleg biztosan beérkezik a vételár, írja a Növekedés.hu.

hirdetés

Érdemes összefoglalni, hogy a járvány időszakában és közvetlenül előtte mi zajlott a főbb piacokon, tőzsdéken, hisz ennek döntő szerepe lehet az egyedi árfolyamok alakulására is, adott esetben nagyobb, mint az adott cég fundamentumainak. Márpedig most pont erről van szó: a tőzsdéken egy 12 éve tartó emelkedő trend felgyorsult szakaszát láthatjuk, melyet a járvány csak egy pár hétre tört meg, és mint minden ilyen trendnek, a mostaninak is vannak vezető szektorai, részvényei, melyek iránt sokkal nagyobb a kereslet, mint más papírok iránt.

Ezesetben a nagy internetes és technológiai cégek részvényei voltak ebben a kategóriában, kiegészítve a Teslával. A tőzsdékre áramló pénz nem kis hányadát el is nyelték ezen cégek papírjai, hisz közülük több társaság értéke, piaci kapitalizációja ezermilliárd dollár közelébe vagy jóval fölé nőtt. A gyógyszercégek részvényeit nem ragadta magával a lendület, igaz, nem is szokta, hisz ezek viszonylag stabil, általában jelentős osztalékot fizető papírok.

Ha megnézzük az eddig a legtöbb vakcinát szállító cég, a Pfizer árfolyamát kétéves távon, alig látunk elmozdulást, az árfolyam az időszak nagy részében 32 és 38 dollár között mozgott, a tavaly márciusi általános pánikban lesüllyedt 28 dollárig, a vakcina eredményességének, majd az amerikai engedélyezés hírére felszaladt 42 dollárig, de csak rövid ideig tartózkodott ott. Hozzá kell viszont tenni, hogy a cég negyedévente az árfolyam 1 százaléka körüli osztalékot fizet részvényei után, így a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemi árfolyamemelkedés nélkül is szép, 4 százalék körüli hozamot biztosít.

További részletek a Növekedés.hu-n.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés