hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Megfenyegette az AstraZenecát az EB elnöke

Ursula von der Leyen közölte, hogy az Európai Unió leállíthatja az AstraZeneca vakcináinak exportálását, ha a brit–svéd gyógyszergyártó cég nem szállítja le a megígért mennyiséget a tagországok számára, írja az Index.

hirdetés

Lehetőségünk van megtiltani a tervezett exportálásokat. A következőt üzenjük az AstraZenecának: teljesíted a szerződésben foglaltakat, mielőtt más országoknak kezdesz el szállítani – idézte a Deutsche Welle a politikust.

Ursula von der Leyen állítása szerint az AstraZeneca 2021 első negyedévében a megígért vakcinamennyiség mindössze 30 százalékát szállította le az EU-nak. Kiemelte azt is, hogy a szerződés szerint brit és EU-s gyárakból érkeznének a vakcinák, de eddig egyetlen vakcinát sem kaptunk az Egyesült Királyságtól, miközben mi szállítunk nekik. Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a statisztikák szerint az EU 33 nem EU-s országnak szállított eddig legalább 41 millió dózis vakcinát annak ellenére, hogy az EU-n belül vakcinahiánnyal küzdenek.

Nem tudom igazolni Európa állampolgárainak, hogy miért exportálunk vakcinákat olyan országoknak, amelyek vakcinákat gyártanak, és amelyektől semmit nem kapunk cserébe. És aligha tudom indokolni azt, hogy olyan országoknak is exportálunk vakcinákat, amiknek sokkal nagyobb az átoltottsági rátájuk, és jóval kevesebb a fertőzésszámuk, mint az EU-nak – fogalmazott Ursula von der Leyen.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés