hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Számítógépes program a gyógyszerabúzus ellen

A sürgősségi osztályon dolgozók és ápolók gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy sokan csak gyógyszerabúzusuk kielégítésére keresik fel a kórházat gyógyszerfelíratás céljából. Mostantól számítógépes program segíthet kiszűrni a visszaéléseket.

hirdetés

Az Annals of Emergency Medicine online kiadásában nemrégiben megjelent közlemény mutatja be az erre alkalmas objektív komputerizált központi vényírási programot (PDMP), melyet az Egyesült Államokban vezettek be. A program a sürgősségi osztályos vényírási mintázatokat és a gyógyszerkereső magatartással összefüggő klinikai tényezőket analizálja a sürgősségi osztályok gyakorlatában.

„Bár a sürgősségi osztályok orvosait gyakran érik igaztalan vádak azzal kapcsolatosan, hogy ők is hozzájárulnak az opioidabúzus egyre növekvő problémájához az Egyesült Államokban, nekünk és betegeinknek is hasznára válik a vényírást monitorozó program által nyújtott segítség – mondja a vizsgálat vezető szerzője, Scott G. Weiner, a bostoni Tufts Medical Center munkatársa. – A fájdalom igen szubjektív dolog, ezért csak a tapasztalatainkra és a megérzéseinkre hagyatkozhatunk annak eldöntésekor, melyik fájdalomcsillapítót rendeljük az adott beteg számára. A PDMP által nyújtott adatok fontos objektív kritériumokkal szolgálnak a megalapozottabb döntésekhez.”

A kutatók összehasonlították a sürgősségi osztály orvosainak a gyógyszerkereső magatartással kapcsolatos benyomásait azokkal az adatokkal, melyeket a PDMP tartalmaz 544 sürgősségi osztályos vizit adatai alapján. A PDMP egy állami szintű központi adatgyűjtő program, mely azokat a vényköteles gyógyszereket tartja nyilván, melyek az abúzus tipikus szerei. A sürgősségi osztály orvosai a betegek 35,6 százalékát minősítették gyógyszerkeresőnek, míg a PDMP szerint ennek aránya csupán 23,2 százalék. (A mostani vizsgálatban azokat tekintették gyógyszerkeresőnek, akik 12 hónapon belül legalább négy ellátótól négy vagy annál több vényt kaptak opioidokra.)

A PDMP adatainak áttekintését követően a sürgősségi osztály orvosai a betegek 9,5 százalékánál módosítottak eredeti vényfelírási tervükön: 6,5 százalékban olyan gyógyszert írtak fel, melyet korábban nem terveztek, a betegek 3,0 százaléka pedig végül nem kapta meg azt a receptet, melyet az orvos eredetileg tervezett.

„A PDMP adatai arra intenek bennünket, hogy leginkább akkor kell felmerülnie gyógyszerkereső magatartás gyanújának, ha a beteg név szerint kér bizonyos gyógyszert, több alkalommal is megjelenik ugyanazzal a panasszal, a kórelőzmény furcsa vagy gyanús elemeket tartalmaz, illetve tünetei messze túlmutatnak a vizsgálat során észlelt objektív eltéréseken – sorolja a vizsgálat vezetője. – Ezen információk alapján könnyebben megtalálhatjuk az egyensúlyt a tényleges fájdalom csillapítása, illetve az gyógyszerkereső betegek opioidokhoz való hozzáférésének korlátozása között, a gyógyszerabúzus megelőzése érdekében. Vizsgálatunk azt jelzi, hogy a vényírást monitorozó program használatának bizonyos kritériumokkal való kiegészítése révén rálelhetünk az arany középútra.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Annals of Emergency Medicine)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés