hirdetés
hirdetés
2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

Összefüggést mutattak ki az ADHD, az autizmus és bizonyos fémek vérszintje között

A Norvég Közegészségügyi Intézet az Environment International folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a kadmium, az ólom, az arzén, valamint a mangán terhesség alatt az anya vérében mért szintje összefüggésbe hozható a gyermeknél kialakuló ADHD és/vagy autizmus kockázatával.

hirdetés

A Norvég Anya, Apa és Gyermek Kohorsz Vizsgálat nevű kutatási programba 1991 és 2008 között kezdték el bevonni a résztvevőket, és már 115 ezer gyermek, 95 ezer anya és 72 ezer apa utánkövetését végzik. A várandós anyák vérében 11 különböző fém koncentrációját vizsgálták a terhesség 17. hetében, összesen 705 ADHD-s és 400 autista, valamint 1000 kontroll, egészséges gyermek esetében. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az anyagok hogyan befolyásolják a gyermekek idegrendszeri fejlődését. Az eredmények szerint az ADHD esetében az arzén, az autizmusnál pedig az ólom túl alacsony vagy magas szintje növelte a kockázatot, míg a kadmium magas szintje mind az ADHD, mind az autizmus kockázata szempontjából jelentősnek mutatkozott.

Forrás: Thea S. Skogheim et al. Metal and essential element concentrations during pregnancy and associations with autism spectrum disorder and attention-deficit/hyperactivity disorder in children, Environment International (2021).

Fotó: 123 rf-archív
Fotó: 123 rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés