hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Kutatás igazolja: több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

A nők tájékozottabbak a melanomával és általában a bőrdaganatokkal kapcsolatban, mint a férfiak és nagyobb arányban vesznek részt az éves bőrgyógyászati szűrésen is.

hirdetés

Többek között ezek a megállapítások születtek egy dedikált kutatásban, amelynek eredményeiről dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, kozmetológus, klinikai onkológus beszélt.

A Melanoma Világnap (május 5.) adott alkalmat a Prima Medica Egészségközpontoknak, hogy a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. segítségével kvantitatív kutatást végeztessen a felnőtt lakosság körében az erre vonatkozó ismeretekről. A jó hír, hogy a vizsgált 500 fős mintában 1% alatti a személyes érintettség, és a megkérdezettek 71%-a azzal is tisztában volt, hogy a melanoma a korai felismerés utáni kimetszéssel gyógyítható lehet. Érdekes azonban, hogy e téren a nők jelentősen tájékozottabbak, mint a férfiak – valószínűleg a magasabb szintű általános egészségtudatosság miatt. A válaszadók közel ötöde (19%) tudta, hogy áttét esetén sugárkezelésre is szükség lehet, viszont 7 % úgy vélte, hogy a melanoma „természetes” módszerekkel, vagyis gyógynövény tinktúrákkal, vitaminokkal, vegetáriánus étkezéssel gyógyítható – ami nyilvánvalóan tévhit. A folyamatosan információátadást pedig mindenképpen indokolja, hogy a megkérdezettek 21%-a nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy gyógyítható-e a melanoma.

Ismert rizikófaktorok a melanoma kialakulásában

Úgy tapasztaljuk, hogy a páciensek döntő többsége tisztában van vele, hogy a melanoma és más bőrdaganatok legfontosabb rizikófaktora a napsugárzásnak való kitettség, a szolárium használat és a sok anyajegy megléte, és a kutatás is ezt igazolja – hangsúlyozza Borbola doktornő. – Meglepő, hogy viszonylag sokan, a válaszadók több mint fele azt is tudta, hogy a többszöri, akár súlyos leégés is rizikófaktor, főleg a 18 éves kor alatt elszenvedett. Egy amerikai kutatás szerint a 28 éves kor alatt elszenvedett több mint 5 leégés 80%-kal növeli a melanoma kialakulásának esélyét; 40%-nak arról is volt tudomása, hogy a világos bőr, haj, szem is kockázati tényező. Ezzel szemben mindössze 27% volt tisztában azzal, hogy a családi halmozódás is fokozott rizikónak számít, holott azoknak, akiknek a felmenői közt előfordult bőrdaganat, akkor is fontos lenne a rendszeres bőrrák-szűrés, ha nincs figyelmeztető változás az anyajegyeikben. Ha pedig bármilyen változás mutatkozik egy anyajegy színében, formájában, kontúrjaiban, ha az anyajegy vérzik, átalakul, vagy teljesen elüt a többi anyajegytől, mindenképpen meg kell mutatni azt bőrgyógyásznak.   

Két sarokkő: megelőzés és ellenőrzés

A felmérés szerint a megkérdezettek negyede tart valamennyire a melanoma kialakulásától, e tekintetben is a nők viszik a prímet, hiszen közülük 16% nagyon fél ettől, míg a férfiaknál ez csak 7%.

Valóban igaz, hogy a bőrdaganatok közül talán a melanomától rettegnek leginkább a páciensek. Ezért is meglepő, hogy a kutatásból az látszik: 11%-uk nem figyel a fényvédelemre városi séta vagy nyaralás alatt. Persze örülhetünk annak, hogy ezek szerint közel 90% ezek igenis alkalmaz fényvédő termékeket, de a cél természetesen az lenne, hogy ez valóban mindenki számára természetes legyen már gyermekkortól kezdve, kora tavasztól késő őszig, vagy akár a téli sportok során is – hangsúlyozza a klinikai onkológus. – Ugyancsak nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyajegy ellenőrzés szerepét, hiszen ez esetben is igaz, hogy a korai felismerés életet menthet. Ezért is tarthatjuk nagyon kevésnek, hogy a válaszadóknak csupán 55%-a vesz részt évente anyajegyszűrésen, és 14%-uk úgy gondolja, elég csak akkor orvoshoz fordulni, ha valamilyen nagyon feltűnő változás mutatkozik egy anyajegynél. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ma már olyan korszerű lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mint a teljes testtérképes anyajegyszűrés, amivel objektivizálni tudjuk a tényleges vagy vélt változásokat, esélyt adva a rosszindulatú elfajulás korai felismerésének.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés