hirdetés
hirdetés
2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés

Higgyünk-e a transzdermális magnézium-pótlásban?

A magnézium-szupplementációt tekintve a transzdermális magnézium-bevitel hatásossága tudományosan nem igazolt, miközben internetes oldalakon a bőrre juttatott "magnéziumolajok” hatásosságáról lehet olvasni.

hirdetés

Az orális magnéziumpótlás jelentősége hosszú ideje vitathatatlan. A magnézium sóinak (pl. magnézium-citrát, -szulfát, - orotát) különféle formái (pl. tabletta, oldat) gyógyszerként, illetve étrend-kiegészítőként érhetők el a gyógyszertárakban.

Egy ideje megjelentek – elsősorban az interneten – a spray vagy gél formájában, külsőleg alkalmazott, magnézium-sókat tartalmazó csodaszerek is. Ezeket a bőrre juttatandó, a magnéziumot koncentrált sóoldatként tartalmazó rendszereket sok esetben „olajként” hirdetik, és a reklámokban a szervezet magnézium-hiányának gyors rendezése mellett a transzdermális bevitel jelentette kedvező mellékhatás-profil is megjelenik.

Eredményes lehet a transzdermális magnézium-alkalmazás?

Mivel a bőrre juttatott készítményben a magnézium ionos formában van jelen, a nagy hidrát-burokkal rendelkező, kétszeresen pozitív töltéssel bíró ionoknak diffúzió révén gyakorlatilag nincs esélyük átjutni a bőr lipofil karakterű biofizikai barrierjén.

Ennek értelmében a celluláris magnézium-felvétel megvalósítására csak a diffúzión kívüli egyéb folyamatok, pl. a speciális transzporterek közreműködésével megvalósuló aktív transzport révén lehet lehetőség. Ismerve azt, hogy a stratum corneum elhalt sejtjei funkcióképes magnézium-transzportereket nem tartalmaznak, a reszorpcióra csak az izzadságmirigyek, illetve a szőrtüszők révén nyílhat mód; ezek a bőrképletek azonban a bőrfelület mindössze 0,1-1 százalékát teszik ki.

Kivételes esetként lehet tekinteni a különféle bőrbetegségekkel járó állapotokra, amikor például az atopiás dermatitisz vagy a pszoriázis miatt a bőr fiziológiás struktúrája megváltozik, vagy amikor a magas külső hőmérséklet hatására a bőr külső rétege „felpuhul”, a bőrpermeabilitás növekedéséhez vezetve.

Hiányzó szakirodalmi adatok

A magnézium-olajat magáénak valló természetgyógyász, dr. Norman Shealy nevéhez köthetők az első, transzdermális magnézium-bevitellel kapcsolatos információk. Szerinte transzdermális úton mindössze 4-6 hét alatt korrigálható a szervezet magnézium-hiánya, miközben ugyanez az orális magnézium-bevitellel 4-12 hónapot vesz igénybe. Megjegyzendő azonban, hogy a megállapítás hátterében álló vizsgálatok eredményei nem fellelhetők.

Hasonlóképpen, a birminghami szakember, dr. Rosemary Waring vizsgálatának eredményei sem jelentek meg lektorált folyóiratban, mindössze az Epsom-sót gyártó cég (Epsom Salt Council) honlapján jelentek meg azok a számok, amik a hét napon át tartó, napi 12 perces 50-55 fokos magnézium-szulfátos (Epsom-sós) vízben fürdés eredményeit, a szérum-magnézium-szint emelkedést számszerűsítik.

Ami alátámaszthatja a hatástalanságot…

A mérleg másik serpenyőjében áll több, tudományos folyóiratban publikált közlemény, amik szerint a transzdermális magnézium-bevitel nem vezet eredményre.

1985-ben megjelent eredmények szerint egészséges bőrű betegeknél az ismételt magnézium-sós vízben való fürdés sem emeli a szérum magnézium-szintjét. További példaként hozható a Holt-tenger, aminek a magnézium-koncentrációja kiemelkedően magas, mintegy 200 mmol/l, szemben a 0,8 mmol/l-es szérum-magnézium-szinttel. A reumatoid arthritis-ük miatt a Holt-tengerben fürdő betegeknél (14 napon át, napi 20 perc, 35 fokon) a jelentős magnézium-ion-grádiens ellenére sem volt igazolható a szérum-magnézium-szint emelkedése. Sőt, azoknál a betegeknél sem következett be a szérum magnézium-szint patológiás emelkedése, akiknél atopiás dermatitisz vagy pikkelysömör miatt a bőrfelület jelentős része irritált volt, és úgy fürödtek heteken át naponta a Holt-tengerben.

Mi az álláspont?

A jelenlegi, szakmailag hiteles forrásokat tekintve a transzdermális magnéziumpótlás hatásossága nem megalapozott.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés