hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Újabb helyeken függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát

Az északnyugat-olaszországi Piemontban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt, közölték vasárnap a régió egészségügyi hatóságai vasárnap. Szlovákiában is meghalt egy 38 éves tanárnő.

hirdetés

A férfit szombaton oltották be Biella városában. Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást.

Elővigyázatosságból hozott döntésnek nevezte az AstraZeneca felfüggesztését a tartomány egészségügyi tanácsosa, Luigi Genesio Icardi. Hangoztatta, hogy ez az első haláleset a december végétől beoltott emberek között. Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak.

*

Szlovákiában meghalt egy 38 éves tanárnő, két héttel azután, hogy megkapta az AstraZeneca/Oxford védőoltást, jelentette internetes oldalán az RTVS szlovák műsorszolgáltató nyomán több szlovák hírportál. Az oltás és a haláleset között közvetlen összefüggést nem állapítottak meg.

A középiskolai tanárnő azért oltatta be magát az AstraZeneca oltásával, hogy folytathassa az érettségizők oktatását, írta internetes honlapján a Novy Cas napilap. Az oltás után erős mellékhatások - magas láz és hidegrázás - jelentkeztek, mondta el korábban a tanárnő.

Az elhunyt tanárnő anyja az RTVS-nek elmondta, hogy a lánya február 13-án vette fel az AstraZeneca oltást, egy hétre került kórházba,a hol 27-én elhunyt. A televízió és rádió értesülései szerint az ABV2856 számú sorozatból kapta az oltást, amelyből 21 600 adagot szállítottak Szlovákiába.

*

A héten Dánia, Norvégia, Izland és Bulgária elővigyázatosságból leállította az AstraZenecával történő oltást, Ausztriában, Észtországban, Litvániában, Luxemburgban és Lettországban és Olaszországban pedig két másik sorozat felhasználását függesztették fel, miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észleltek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több ország - közöttük a gyártó Nagy-Britannia, valamint Franciaország és Németország - szerint továbbra is alkalmazható a védőoltás, miután nincsenek arra utaló jelek, hogy az egyébként igen ritka trombózisos tünetek közvetlen összefüggésben lennének a vakcinával.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés