hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Nem túl hatékony az influenzaoltás

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) felmérése szerint csak 36 százalékban hatékony az influenza elleni védőoltás a betegség megelőzésében, derül ki az Index összeállításából.

hirdetés

Az idei télen a legtöbb megbetegedést a z A típusú H3N2 influenzavírus okozta. A kutatókat az érdekelte, hogy a védőoltás csekély hatékonysága vezetett-e ahhoz, hogy ebben az évben különösen sok megbetegedés történt. A felmérés adatai szerint a válasz: igen, írja az Index.

A vakcina ad bizonyos védettséget, csökkenti az esetleg jelentkező tünetek súlyosságát, megelőzi, hogy kórházi kezelésre legyen szüksége a betegeknek és akár életet is menthet. Egy különösen rossz évben nagyjából 56 ezren halnak meg influenza miatt.

A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosának követésével mérték. Regisztrálták, hogy ki kapta el a betegséget és hányan voltak beoltva. A védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott egy másik gyakori influenzavírus, az A típusú H1N1 ellen; ebben nem betegedtek meg sokan. A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget ad.

A CDC szerint idén főleg az idősebbek szenvedtek az influenza miatt. Ebből a korcsoportból kerültek legtöbben kórházba, és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány. Ha a mostani adatok nem változnak, az azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc influenzaszezonból ötben alapvetően hatástalan volt a védőoltás az idősek számára.

A kutatók szerint az idősek azért szenvednek most jobban az influenzától, mert fiatal korukban a H1N1 vírusnak voltak kitéve, amivel a szervezetük jobban megbirkózik, mint az Egyesült Államokban csak a hatvanas évek végétől elterjedt H3N2 vírussal. Más kutatók szerint a vakcinák előállításával is gond van; úgy látják, új módszerrel előállított új vakcinákra lesz szükség.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés