hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Melyik hatóanyagoknál magas a szuicid kockázat?

Egyes antidepresszánsok, az interferon-kezelések, a fluorokinolonok, a finaszterid, illetve a dohányzásról való leszokást segítő hatóanyagok is fokozhatják az öngyilkosság kockázatát.

hirdetés

Statisztikai adatok igazolják, hogy bizonyos hatóanyagok szedése és az öngyilkossági kísérletek, illetve a halállal végződő próbálkozások kapcsolatban vannak egymással. Ezeknél a hatóanyagoknál – csakúgy, mint gyógyszeres terápiák elrendelése esetén minden esetben – a kezelés jelentette hasznot és az azzal járó kockázatokat is mérlegelni kell.

Antidepresszánsok szuicid kockázata

A depressziós betegek körében kiemelkedően magas az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok aránya. Placebo-kontrollos vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy egyes antidepresszáns hatóanyagok szedése is fokozhatja az öngyilkosság kockázatát. Egy serdülőkorúaknál végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a paroxetin szedése háromszorosára növeli az öngyilkosságok számát a kontroll-kezeléssel összevetve. Hasonlóképpen, a venlafaxin szedésével összefüggően is jelentettek már öngyilkossági eseteket. 

Interferonok – duplájára növelik a szuicid kockázatot

A hepatitis, szklerózis multiplex és egyéb betegségek kezelésében helyet kapó interferonok alkalmazása mintegy duplájára növeli a szuicid kockázatot – a placebo kezelésekkel összehasonlítva. Világszerte beszámoltak már vele kapcsolatba hozható öngyilkossági esetekről.

A fluorokinolonok szedése veszélyt hordoz?

Az utóbbi időben a fluorokinolon típusú kemoterápiás szerek (pl. ofloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin) egyre több súlyos mellékhatása vált bizonyítottá és ismertté. Ezzel összefüggésben az enyhébb lefolyású húgyúti- és légúti bakteriális fertőzésekben való alkalmazásuk ma már nem javasolt; helyettük egyéb antibiotikumok választandók. A mellékhatásaik sorát gyarapítják – a vegyületek központi idegrendszerbe való bejutásával magyarázható módon – a hallucinációk, a rémálmok, a depresszió és a pszichózis. A német gyógyszerügyi hatóság a 2004 előtti mellékhatás-jelentéseket áttekintve 44 olyan esetről számolt be, amikor a fluorokinolonok szedésével összefüggésben léptek fel a betegeknél szuicid gondolatok.

A finaszterid is szedi „áldozatait”

A prosztatamegnagyobbodás és a hajhullás kezelésében alkalmazott 5-alfa-reduktáz-gátló hatású finaszterid szedésekor a hatóanyag jelenléte a központi idegrendszerben is kimutatható. A finaszterid ismert mellékhatása a depresszió, és mint arról több gyógyszerügyi hatóság is beszámol, a szuicid kockázat emelkedése.

A kanadai gyógyszerhatóságnál 2015-ig 12 esetben jelentettek a finaszterid mellékhatásaként öngyilkossági gondolatokat. Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2012-ig 78 gyanús esetet tart nyilván, míg az európai hatóság, az EMA 2016-ig 43 befejezett öngyilkosságról tud és 149 esetben jelentették nála a finaszterid-alkalmazással összefüggésbe hozható szuicid gondolatokat.

Szuicid kockázat mint a dohányzásról való leszokás ára

A dohányzásról való leszokásban segítő, nikotinos acetilkolin receptorokon ható vareniklin szedése kapcsán is felmerült a szuicid kockázat emelkedésének lehetősége. A német gyógyszerhatóságnál (BfArM) azonban napjainkig nem jelentettek hivatalosan ilyen esetet. Az általában antidepresszánsként alkalmazott, és egyes országokban a dohányzásról való leszokás elősegítésére is javallt bupropion szedése kapcsán viszont már a BfArM is regisztrált két öngyilkossági kísérletet és hat olyan esetet, amikor szuicid gondolatok foglalkoztatták a kezelt betegeket.

Forrás: Pharmazeutische Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés