hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Májkárosítók lehetnek a savcsökkentők és a savkötők

A gyomorsav szekréciójának visszafogása a bélflóra összetételének befolyásolásán keresztül növelheti a májbetegségek kialakulásának esélyét.

hirdetés

Egerekkel végzett kísérletek és alkoholfüggő emberek bevonásával végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a protonpumpagátlók (PPI) alkalmazása indirekt módon májkárosító hatású lehet. Mint az a Nature Communications folyóiratban publikáltakból kiderül, a májkárosodás a gyógyszerek kiváltotta gyomor pH-emelkedésre, illetve az annak következtében megváltozott bélflórára vezethető vissza.

Alacsony gyomorsav-szekréciójú, májbeteg egerek

A kutatók kísérleteik során nem alkoholos zsírmájban (NAFL, non-alcoholic fatty liver), illetve nem alkoholos steatohepatitisben (NASH, non-alcoholic steatohepatitis) szenvedő egereket alkalmaztak. Az állatoknál vagy omeprazol adagolásával vagy a gyomorsav-termelés genetikai módosítása révén mérsékelték a gyomor savszekrécióját. Amennyiben ezeknek az állatoknak a bélflóra-összetételét a kontroll-csoportba sorolt, normál savszekréciójú egyedekével összevetették, a kezelt csoportban jelentős eltolódást tapasztaltak az Enterococcusok irányába. Az eredmények alapján az Enterococcusok túlsúlya vezet a máj gyulladásához, a NAFL, illetve a NASH kialakulásához. Ezt igazolja az is, hogy a gyógyszeresen nem kezelt, de Enterococcusokkal kolonizált bélcsatornájú egereknél is az említett májkárosodások jöttek létre.

Aki PPI-t szed, nagyobb eséllyel lesz májbeteg

Az állatkísérleteken túl humán vizsgálatok is alátámasztják az Enterococcusok májbetegségek kialakulásában játszott közvetítő szerepét. Négyezer-nyolcszázharminc krónikus alkoholista beteg gyógyszerszedési szokásait, székletmintáit és esetleges májbetegség-diagnózisát elemezték. A vizsgálatba bevont személyek 21 százaléka szedett PPI-t, és náluk a székletben az Enterococcusok magasabb koncentrációját mutatták ki. Esetükben 20,7 százalék volt a rizikója annak, hogy tíz éven belül alkoholos májbetegséget diagnosztizálnak náluk.

Azoknál, akik korábban szedtek ugyan PPI-t, de már abbahagyták a szedését, 16,1 százalék volt a májbetegség tíz éven belüli létrejöttének kockázata. A legkisebb rizikót azoknál mutatták ki, akik sem korábban nem szedtek PPI-t, sem pedig a vizsgálat időpontjában nem szedték azt; ebben az esetben 12,4 százaléknak adódott a valószínűsége annak, hogy tíz éven belül májbetegséget diagnosztizálnak náluk.

Nem csak a PPI-k szedése fokozza a kockázatot

A közlemény elsőszerzője, a Kaliforniai Egyetem professzora, dr. Bernd Schnabl szerint elgondolkodtató, hogy a krónikus májbetegek viszonylag gyakran részesülnek protonpumpagátló gyógyszeres kezelésben; esetükben a savtermelést visszafogó gyógyszerek alkalmazása különös körültekintést igényel. Ugyan nem vizsgálták, de feltételezhető, hogy a PPI-ken kívül azok a hatóanyagok is hasonló módon májkárosítók lehetnek, amik egyéb hatásmechanizmusokon alapulva járulnak hozzá a gyomornedv pH-jának emelkedéséhez; így például az antacid készítmények is kedvezőtlenül hathatnak a bélflórára, és közvetetten a máj egészségére.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés