hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Hetven pácienst vontak be az ivermectin hazai klinikai vizsgálatába

Az ivermectin hazai, klinikai vizsgálatába, amel februárban kezdődött. beszállt a Meditop gyógyszervállalat, melynek két tulajdonosát, Ács Zoltánt és Greskovits Dávidot az Index érte el.

hirdetés

A Meditop kezdésként íratott egy klinikai vizsgálati protokollt egy szerződéses külső klinikai kutatási szervezettel, az ilyen szolgáltatókat Contract Research Organisation-nek nevezik (CRO). A dokumentummal bementek az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol jelezték, bár ez egy nagy kockázatú projekt, de kézben tudnák tartani, és ki tudnák fejleszteni a terméket. Továbbá, ha hatékonyság bebizonyosodik, biztosítani tudnák a járvány elleni védekezéshez szükséges ivermectin tételeket.

(A Meditop a kórházi vizsgálatokkal párhuzamosan kifejlesztett egy generikus ivermectin tablettát is. A laborvizsgálatok lezárultak, ezekben a hetekben gyártják le az első középüzemi tételeket.)

A protokollt jóváhagyta az OGYÉI, és három helyszínen elindulhatott a kutatás: a Korányi és a Dél-Pesti Centrumkórházban, illetve a Debreceni Egyetemen. A teljes projektet a Debreceni Egyetem kezeli. A három egészségügyi intézményben 70 beteget vizsgálnak, az ivermectin hatóanyagú Stromectol tablettát adják nekik, ezeket a Meditop szerezte be.

Ez tulajdonképpen egy pilot méretű 2-es fázisú klinikai vizsgálat, az egyes fázisra azért nem volt szükség, mert ez a készítmény már regisztrált gyógyszer és használják más indikációban. Az indikációt most sem akarják megváltoztatni, a vizsgálat legnagyobb kérdése az, hogy jól látható különbség mutatkozik-e a Covid-fertőzötteknél, ha valaki szedi a szert, vagy ha nem.

Sikeres tesztelés esetén off label írhatja fel a háziorvos az ivermectint koronavírus ellen, írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés