hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

EMA: terhesség alatt kerülendők a permetrines tetűirtók

Csak azoknál a terhes nőknél alkalmazhatók – orvosi javallatra – a permetrines tetűirtó szerek, akiknél a fizikai elven hatók alkalmazása nem vezet eredményre.

hirdetés

A Pediculus humanus capitis okozta fejtetvesség kezelésében gyakran alkalmazottak a kémiai elven ható permetrines tetűirtó szerek. A permetrin készítményei Magyarországon is elérhetőek vény nélkül.

Eddig a használati útmutatókban általában az szerepelt, hogy a szerek a terhesség első trimeszterében kerülendők, viszont a második és a harmadik trimeszterekben szükség esetén alkalmazhatók.

Mostantól mindez megváltozhat.

Nem zárható ki a magzatkárosító hatás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a permetrines készítmények terhesség alatti alkalmazásának a kockázatát és a hasznát vette górcső alá.

A 2019 májusában megjelent EMA-értékelésből kiderült, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a meg nem született gyermekre kifejtett esetleges egészségkárosító rizikó nem zárható ki egyértelműen, ha a várandós nő permetrines tetűirtót használ a terhessége alatt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Nem zárható ki a permetrin karcinogén tulajdonsága, és az sem, hogy az intrauterin permetrin-expozíció emeli a gyermekeknél a leukémia-kockázatot.

A permetrin ellen szól az is, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkezett a permetrinnel szembeni rezisztencia is, azaz a fejtetvességek egyre nagyobb hányadában bizonyult hatástalannak a vegyület alkalmazása.

Tartalék-szer legyen a permetrin a kismamáknál

A kockázat-haszon elemzés során az EMA arra jutott, hogy a kismamáknál a permetrines szereket tartalék tetűirtóként kell kezelni, ésazokat csak azokban az esetekben szabad alkalmazni (orvosi javallatra), ha semmilyen más megoldás nem vezet eredményre.

Néhány ország gyógyszerügyi hatósága, köztük a németországi BfArM már lépéseket tett, és határozott ebben az ügyben. A BfArM a permetrines termékek előállítóit rövid időn belül (2019. szeptember 11-ig) a használati útmutatókban szereplő korlátozások szigorítására kötelezte.

Elővigyázatosságból a jövőben csak azoknál a kismamáknál alkalmazhatók a permetrines szerek, akiknél a fizikai elven ható tetűirtó szerek (pl. ásványi olaj vagy kókuszolaj alapúak) alkalmazása nem vezet eredményre.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés