hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

MÉKISZ reflexió a Pharma Online „Ellentmondásos a vitaminok egészségre kifejtett hatása” című írásához

A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára és hiányuk súlyos betegségekhez vezet, ezért ezek megfelelő beviteléről mindenkinek gondoskodnia kell.

hirdetés

Az Amerikai Orvosszövetség Szaklapjának (Journal of the American Medical Association) júniusi számában a vitaminok és ásványi anyagok (beleértve a nyomelemeket is) daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepéről jelent meg a USPSTF (United States Preventive Services Task Force) szakmai ajánlása, amelyről az Index, és erre hivatkozva a PharmaOnline is beszámolt.  Ezek a beszámolók – különösen a címükkel – azt sugallják, mintha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt kedvező hatása kétséges lenne, miközben a hivatkozott szakmai ajánlás nem általában vizsgálta ezen hatóanyagok jelentőségét, hanem konkrétan a daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepüket tárgyalta.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára és hiányuk súlyos betegségekhez vezet, ezért ezek megfelelő beviteléről mindenkinek gondoskodnia kell. Egészséges emberek esetén elsősorban a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel kell biztosítani a megfelelő mennyiséget, azonban gyakran előfordulnak olyan élethelyzetek amikor a vitaminok és ásványi anyagok kellő mennyiségének biztosításához étrend-kiegészítők szedésére is szükség van. Az étrend-kiegészítőket egészséges embereknek szánják, tehát nem alkalmazhatóak betegségek, megelőzésére és kezelésre, viszont a bennük található vitaminok és ásványi anyagok sok minden másra alkalmasak. A teljesség igénye nélkül néhány példát kiragadva hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, a  pajzsmirigy  normál  működésének fenntartásához, a látás, a bőr, a haj, a csontozat normál állapotának fenntartásához vagy éppen a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, vagy akár porcok normál állapotának, működésének fenntartásához. Ezeket a megállapításokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelések formájában igazolta (https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/health-claims) és az Európai Bizottság ezeket a jogszerűen használható egészségre vonatkozó állításokat rendeletbe is foglalta (Bizottság 432/2012/EU rendelete).

Természetesen a vitaminok és ásványi anyagok önmagukban vagy kombinációban alkalmasak lehetnek betegségek megelőzésére és kezelésre is, de az ilyen céllal kifejlesztett termékeket az Unióban és hazánkban is gyógyszerként kell forgalomba hozni. A vitaminok és ásványi anyagok gyógyszerként megfelelő dózisban ( akár az étrend-kiegészítőkben alkalmazható adagoknál jóval nagyobb mennyiségben) alkalmazhatók vitaminhiány vagy ásványi anyag hiány megelőzésére és kezelésére, nyomelempótlásra, vagy éppen a (kalcium és D-vitamin) a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésének kiegészítéseként, de hiányállapot (magnézium hiány) okozta tünetek úgymint idegesség, ingerlékenység, koncentrálóképesség zavara, átmeneti fáradtság enyhítésére is.

Tudomásunk szerint nincs Európában olyan vitamin vagy ásványi anyag tartalmú gyógyszer, amely daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében alkalmazható lenne, tehát az amerikai szaklapban megjelent cikk csak megerősíti, hogy ezeket a sokakat érintő súlyos betegségeket nem vitaminokkal és ásványi anyagokkal kell megelőzni vagy gyógyítani. Természetesen ezekben a súlyos betegségekben szükség lehet a vitamin és ásványi anyag pótlásra, ha a betegség következtében hiányállapot lépne fel.

Valóban igaz a tanulmányban kiemelt megállapítás, hogy sem a béta-karotin sem pedig az E-vitamin nem alkalmasak (nem ajánlhatók) ezen betegségek (daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek)  megelőzésére, de ez nem jelenti azt, hogy ezekre a vitaminokra ne lenne szükség vagy esetleg szedésük egészségügyi kockázatot jelentene, ha azokat a biztonságos dózisban alkalmazzák (https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok)  és figyelemmel vagyunk arra, hogy a béta-karotin szedése dohányosok számára nem javasolt.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés