hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Veszélyes vitaminok

Egyre több kutatási eredmény arról árulkodik, hogy sok vitamin nem is vitamin, hatástalan vagy egyenesen veszélyes – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

hirdetés

Amerikai és tajvani kutatóknak a Journal of Clinical Oncology szaklapban néhány hete megjelent tanulmánya szerint azok, akik nagy – de a szaküzletekben könnyedén hozzáférhető – dózisban szedik a B12- és a B6-vitamint, háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak tüdőrákot. Ehhez képest az már szinte elhanyagolható jelentőségű, hogy a B12-vitaminról közszájon forgó állítások, melyek szerint e vitamin étrend-kiegészítőként történő szedése elengedhetetlen „mindennapi energiánk” megőrzéséhez egészségesen is, az amerikai orvostudományi kutatásokat irányító országos egészségügyi intézet (NIH) szerint teljesen alaptalanok. „A B12-vitamin kiegészítő pótlása, úgy tűnik, nincs jótékony hatással a teljesítményre, ha nincs tápanyaghiányunk” – írják.

A B-vitaminok és a rák kapcsolata nem új keletű vélekedés. A The Atlantic írása szerint egy tizenegy éves, 2009-ben zárult norvégiai kutatásban majdnem hétezer embernek adtak B-vitamint vagy placebót, és a szívbetegségek kockázatát kívánták vizsgálni. Azt a feltételezést akarták ellenőrizni, hogy a vitamin csökkenti az infarktus kockázatát. Csakhogy kiderült, a vitamint szedő csoportban megnőtt egyes daganattípusok, főként a tüdőrák gyakorisága. Ezek száma azonban nem volt elegendően nagy ahhoz, hogy egyértelműen azonosítani lehessen az ok-okozati kapcsolatot.

Viszont a mostani kutatásban több mint tízszer több, szám szerint 77 ezer ember életmódbeli szokásait – így a táplálékkiegészítő-fogyasztást – vetették össze kórtörténetükkel. Ezt a vizsgálatot már eleve a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, kétséges hatású készítmények (például a ginszeng) és a rák kapcsolatának vizsgálatára tervezték, így az eredmények jobban értelmezhetők – és ha lehet, még aggasztóbbak. Azok a férfiak, akik napi húsz milligramm B6-vitamint szedtek évekig, kétszer gyakrabban kaptak tüdőrákot. Ha ráadásul még dohányoztak is eközben, a veszély háromszorosnak bizonyult – tehát a vitamin nem ellensúlyozta, hanem súlyosbította a dohányzás hatását. A B12 még veszélyesebbnek tűnik: ha dohányos szed belőle 55 mikrogrammnál többet naponta, a tüdődaganat kockázata négyszeres lesz. Az itt szereplő mennyiségekről érdemes tudni, hogy a fent már idézett webshopban száz mikrogrammos B12-t és öt-nyolc milligrammos B6-vitamin-hatóanyagot tartalmazó tablettát is árulnak.

A teljes összeállítás a Magyar Nemzetben jelent meg.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés