hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Vesekárosodást okozhatnak a savlekötők

Bizonyos gyomorsav-csökkentő szerek hosszú ideig való szedése súlyos vesebetegségeket, illetve krónikus veseelégtelenséget okozhat, írja a PharmindexOnline.

hirdetés

A washingtoni orvostudományi egyetem által végzett új kutatás szerint viszont, ami a PPI-k alkalmazását vizsgálta 125 ezer beteg bevonásával, azt találta, hogy a gyógyszert szedő betegek több mint fele a krónikus vesekárosodást megelőzően nem észleli az akut veseelégtelenség tüneteit, vagyis nincs tudatában annak, hogy a veseműködése károsodott. Ezért a PPI-kat szedő betegeknek és kezelőorvosaiknak sokkal gondosabban kell figyelemmel kísérniük ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását. A kutatás eredményeiről a PharmindexOnline számol be a Kidney International folyóirat nyomán.

A vizsgálat vezetője, dr. Ziyad Al-Aly szerint az akut veseelégtelenség fellépése nem megbízható jel a klinikusok számára a PPI-kat szedő betegeknél a veseműködés romlásának megállapítására. „Az eredményeink alátámasztják, hogy a veseelégtelenség fokozatosan és tünetek nélkül is ki tud alakulni, egyre nagyobb mértékben erodálva a veseműködést és végül hosszú távú vesekárosodáshoz vezet. A betegek figyelmét fel kell hívni arra, hogy tájékoztassák kezelőorvosukat, ha PPI-t szednek.”

A kutatók 125 596 PPI-t és 18 436 egyéb gyomorégés elleni szert (H2-blokkolót) szedő beteg adatait elemezték. Ez utóbbi hatóanyag-csoport sokkal kisebb valószínűséggel okoz veseelégtelenséget, de a hatékonysága is kisebb. Az 5 éves utánkövetés során a kutatók azt találták, hogy a PPI-t szedő betegek több mint 80 százalékánál nem alakult ki akut veseelégtelenség, ami gyakran reverzibilis. Ugyanakkor a krónikus vesekárosodásos és végstádiumú veseelégtelenség esetek több mint fele olyan betegeknél alakult ki, akik akut veseműködési zavarban szenvedtek. Ezzel szemben a H2-blokkolókat szedő betegek között 7,67 százalék esetében alakult ki krónikus vesebetegség akut veseelégtelenség nélkül és 1,27 százalékuknál fejlődött ki végstádiumú vesekárosodás.

(forrás: Pharmindex Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés