hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 24., szombat - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

Üzlet, amit az egekbe repített a koronavírus

Megerősítette, növelte az étrend-kiegészítők iránti hatalmas keresletet a koronavírus-világjárvány, és a piaci igény valószínűleg a következőkben csak még nagyobb lesz e termékcsoportra, közli az Origo.

hirdetés

A Fortune Business Insights által készített jelentés megállapította, hogy az étrend-kiegészítők globális piaca már 2019-ben 108 milliárd amerikai dollár (nagyjából 32 500 milliárd forint) volt, és az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 185,16 milliárd dollárt (ez közel 56 000 milliárd), mintegy 6,4 százalékos növekedést prognosztizál a 2020-2027 közti periódusra.

A rendelkezésre álló adatok szerint a zajló pandémia rendkívüli mértékben felerősítette a keresletet az étrend-kiegészítők iránt. A vásárlók világszerte több ide tartozó terméket tettek a kosarukba, főként abban bízva, hogy azok fogyasztásával immunrendszerüket segíthetik a kórokozó elleni védekezésben. Például egy friss kutatás szerint a járvány eddigi szakaszában az Egyesült Államokban élők több mint 50 százaléka fogyasztott valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt. Az iparág ott több mint 750 000 amerikait foglalkoztat.

Hasonlóan jelentős piac az étrend-kiegészítőké Magyarországon is. Mára a hazai fogyasztók egyre nagyobb része egészségtudatosan választja ki élelmiszereit, és törődik a megfelelő táplálkozással. Az étrend-kiegészítők piaca is jelentősen bővült. Jelenleg a hazai forgalom megközelítőleg 40 milliárd forintos nagyságrendű, és közel 7 százalékkal bővült a legutóbbi tizenkét hónap során az előző hasonló időszakhoz képest. Ez hatalmas növekedés 2017-hez viszonyítva, amikor a lakosság 24 milliárd forintot költött étrend-kiegészítők megvásárlására. A forgalmazó vállalatok száma egyre több lett, és az előállított termékek száma is ugrásszerűen megnövekedett.

Jelenleg több mint 15 000 regisztrált étrend-kiegészítő található meg a hazai piacon. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki által a 18-30 év közötti fiatalok körében végzett 500 fős online felmérés szerint a válaszadók 66 százaléka már fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt. Napjainkra a gyógyszertáron kívüli eladások is egyre jelentősebbek, különösen drogériákban és online. A legnagyobb forgalmat elérő termékek közé tartoznak a multivitamin-, C-vitamin-, magnézium-, szépségvitamin-, ízületi készítmények (glükozamin és kondroitin), a kalcium-, Omega-3-, valamint a D-vitamin-készítmények.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés