hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Újabb szer alkalmazhatóságát vizsgálják koronavírus ellen

Vizsgálni fogják a vírusbetegségekre és a Parkinson-kórra használt szer, az amantadin alkalmazását a Covid-19 gyógyításában a kelet-lengyelországi Lublin városában működő klinikán, valamint hat más lengyel gyógyintézményben, közölte csütörtökön a lengyel sajtó.

hirdetés

A lublini kórház szóvivője csütörtökön elmondta: az állami orvostudományi kutatóügynökséggel (ABM) kötött szerződés értelmében 6,5 millió zlotyt (515,2 millió forint) érő támogatást kaptak az amantadin gyógyító hatásának  kutatására a Covid-19 kór kezelése során. A lublini klinika által irányított projektben részt vesz további hat lengyelországi gyógyintézmény, köztük a varsói belügyminisztériumi kórház is.

Kezdetben kétszáz, a Sars-CoV-2-fertőzés tünteteit mutató, de légzési panaszoktól mentes páciensen vizsgálják a gyógyszert, a terápia hatékonyságáról két héten belül várhatók az első eredmények. Ezt követően a vizsgált csoport bővítése lehetséges.

A lublini klinikai kórház tavaly tavasszal kérvényezte a projekt támogatását, azóta egyes lengyelországi orvosok a súlyos légzési elégtelenség megakadályozásában nagyon hatékonynak minősítették a saját praxisukban már alkalmaztott módszert.

A lublini kórház csütörtöki közleménye szerint azon betegek közül, akiknél múlt tavasz óta amantadint alkalmazták, egyiknél sem fejlődtek ki a Covid-19 betegség súlyos tünetei. A kutatásban azt is vizsgálják, az amantadin hogyan alkalmazható a Covid-19 esetleges neurológiai szövődményeinek kezelésében.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés