hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Újabb koronavírus-gyógyszert engedélyezhetnek az USA-ban

A Magyar Nemzet szerint kísérletek erősítették meg a remdesivir hatékonyságát a koronavírus ellen, így hamarosan jóváhagyhatja a medicinát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet.

hirdetés

Hamarosan jóváhagyhatja a remdesivirnek az új koronavírus elleni használatát az amerikai Éelelmiszer- és Gógyszerfelügyelet (FDA), miután a több mint ezer páciensen nemrégiben végzett kutatás rendkívül biztató eredménnyel zárult – számolt be róla a Foreign Policy. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) által finanszírozott kísérlet azt mutatta, hogy az eredetileg ebola elleni szerrel kezelt betegek akár négy nappal korábban gyógyultak meg, mint a placebóval kezelt társaik.

– A reménykeltő adatok világosan mutatják, hogy a remdesivir jelentősen lerövidíti a felépülés időszakát – fogalmazott Anthony Fauci, az USA járványügyi hatóságának (NAID) elnöke a Donald Trump elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A remdesivir hatásosságát tesztelő klinikai vizsgálat februárban indult az USA-ban a NIAID felügyelete alatt, és már biztató eredmények is születtek. Mint korábban beszámoltunk róla, a Chicagói Orvostudományi Egyetem a remdesivirt kidolgozó Gilead gyógyszergyárral együtt folytatott második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat száznál is több, zömében súlyos állapotú önkéntesen, akik többségét egy héten belül hazaengedték a kórházból. Mindössze ketten veszítették az életüket, ami meglehetősen jó eredménynek számított, mivel a kritikus állapotú betegeknek átlagosan a hatoda-hetede nem éli túl a Covid-19-et. Az újabb kísérlet pozitív eredményei pedig azért is fontosak, mert nagyobb számú önkéntesen végezték azokat, és a Chicagóban még hiányzó placebo kontrollcsoportokat is szerveztek. Ezzel együtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosságra int, hiszen vannak még bizonytalanságok a redesivir alkalmazhatóságával kapcsolatban. Például egy másik friss kísérletben, amelyet 10 kínai kórház 237 betegén végeztek, csak az enyhébb tüneteket mutató páciensek esetében jelentkezett a medicina kedvező hatása.

A hidroxi-klorokin nevű malária elleni szert – amelynek egyébként Magyarország az egyik első számú gyártója a világon –, már korábban jóváhagyta az FDA a Covid-19-es betegek kezelésére. Ezen kívül több, már forgalomban lévő gyógyszert is használhatónak tartanak a kutatók a koronavírus ellen, közli a lap.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés