hirdetés
hirdetés
2023. június. 03., szombat - Klotild.
hirdetés

Új elem a költségvetésben: a nagyértékű gyógyszerek finanszírozása

Új bevételi előirányzat jelent meg az Egészségbiztosítási Alapban 2021-ben: a nagyértékű gyógyszerek finanszírozást biztosító gyártói és forgalmazói befizetések – hangzott el a Magyar-egészséggazdaságtani Társaság (META) minapi konferenciáján.

hirdetés

Az elmúlt tíz évben jelentős többletforrásokhoz jutott az E. Alap, amelynek bevételei és kiadásai egyaránt növekedtek – kezdte előadását Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese, megemlítve, hogy az alap bevételeinek felét sem teszik ki a járulékok, annak nagyobb részét a központi költségvetési hozzájárulás és az egyéb befizetések teszik ki.

A kiadások 72 százalékát a természetbeni kifizetések adják, ezen belül – a vényes és nagyértékű szereket is ide véve – a gyógyszertámogatásra költött források mértéke elérik az aktív fekvőbeteg-ellátásra fordított összeget. A szakember szerint ez arra utal, hogy egyre több kórházi ellátás váltható ki az új technológiákkal és innovatív gyógyszerekkel.

A támogatásban még mindig a vényes gyógyszerkör dominál, a legtöbbet, közel 50 milliárd forintot a diabetes mellitus kezelésére költ a NEAK, annak ellenére, hogy bár a betegszám ebben a csoportban is kiugró, ám közel sem annyi, mint a magas vérnyomás betegség esetén, ahol minden harmadik magyar állampolgár szed valamilyen készítményt a hipertóniája karbantartására. A betegszámokat tekintve a második helyen a légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek állnak, ami asztma és a COPD előretörésére utal – mondta a szakember.

A legmagasabb, egy főre eső gyógyszertámogatás 98 millió forint volt, a dobogó második fokán egy 83 millió forintos átlagköltségű, anyagcsere rendellenesség kezelésére szolgáló kezelés áll. Az egy főre jutó, legdrágább szerek az orphan készítmények köréből kerülnek ki, ezek kevés beteg kezelésére szolgálnak, ám rendkívül magas az áruk, ami nagy terhet ró az E. Alapra – jelezte Bidló Judit, hozzátéve, hogy az egy főre jutó támogatásokban tapasztalható kirívóan nagy különbség a jövő finanszírozásának alapkérdése.

Photo by Mika Baumeister on Unsplash
Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Évről évre egyre jelentősebb összeget költ a társadalombiztosítás gyógyszertámogatásra, a speciális finanszírozási technikák, összkiadásokon belül az egyedi méltányosság és a nagyértékű készítmények részaránya is növekszik, ez indokolta, hogy az utóbbi önálló költségvetési előirányzatként jelenjen meg a 2021-ben.

Az új bevételi előrányzat, a  nagyértékű gyógyszerek finanszírozást biztosító gyártói és forgalmazói befizetések megjelenése az E. Alap bevételi során nem adó formájában valósul meg, hanem megegyezésen alapul – mondta a szakember. Az előirányzatot nem tervezték túl, jövőre mindössze egymillió forint szerepel ezen a soron, aminek az az oka, hogy az ebből származó bevételek átcsoportosíthatóak a kiadási oldalra, ahol ugyancsak történt néhány változás. Amellett, hogy összevonták a gyógyszertárak juttatását és szolgáltatási díját, a gyógyászati segédeszközök támogatását is átstrukturálták. Különválasztották az egyedi finanszírozású és egyéb gyse-ket, így ugyanis jobban lekövethetőek a finanszírozási kihívások – említette meg a NEAK főigazgató-helyettese.

A nagyértékű gyógyszerek között a külön keretes és a tételes finanszírozású gyógyszerek, valamint az orphan készítmények találhatóak. A külön keretből finanszírozott szerek között vérfaktor és hepatitis ellenes készítmények találhatóak egyre bővülő és korszerűbb terápiákkal. A tételes elszámolás alá eső gyógyszerek köre a legszélesebb, ide tartoznak a gyulladásos kórképek, a hematológiai, hemato-onkológiai, valamint a szolíd tumorok kezelésére szolgáló, és egyéb készítmények.  

Az önálló előirányzat előnye, hogy a kiadások egyértelműen köthetőek lesznek támogatásokhoz, és átláthatóbbá válik a struktúra. Nehézséget jelent, hogy túlköltés esetén nehezebb lesz az előirányzat módosítása, és a közbeszerzési eljárás hátrányai is megmaradnak, azzal együtt. Az önálló előirányzat nem változtat azon sem, hogy ez a finanszírozási módszer továbbra sem megfelelő a generikus és biohasonló készítmények esetében.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés