hirdetés
hirdetés
2023. június. 01., csütörtök - Tünde.
hirdetés

Új antivirális stratégiára tettek javaslatot az operatív törzsnek

Javaslatot tettek a hazai antivirális kezelések stratégiájára vonatkozóan az operatív törzsnek – mondta Keserű György, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

hirdetés

A koronavírus-járvány felfutóban lévő negyedik hullámában fel kell hívni a figyelmet a delta-variáns fokozott fertőzőképessége, hiszen Magyarországon négymillió ember nincsen beoltva – mondta Keserű György, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat csütörtöki, „Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen” címmel tartott eseményén a gyógyszerkutató vegyész arra is figyelmeztetett, hogy akik a 3. oltással még nem erősítették meg védelmüket, oltottként is fertőzhetnek. A negyedik hullám tetőzése 3-5 hét múlva várható, a járványnak ez a szakasza csak oltással nem kezelhető – szögezte le a szakember. A maszkviselés, a távolságtartási szabályok és a fokozott higiéné betartása mellett azonnali tesztelésre, a pozitív esetek izolációjára is szükség van, a betegeknek pedig hatékony vírusellenes terápiát kell biztosítani.

Magyarországon az egyetlen otthon is szedhető, koronavírus elleni gyógyszer a favipiravir, számos új, hatékonyabb hatóanyag vizsgálata van folyamatban világszerte. Közülük az egyik legígéretesebb az antivirális szer a molnupiravir, amelynek hatásmechanizmusa favipiraviréval és a remdezivirével azonos. A hatóanyag az Egyesült Királyságban már használati engedélyt kapott, de hamarosan az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) is engedélyezi az alkalmazását covidos betegeknél. Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján a készítmény 50 százalékkal csökkenti a kórházi ellátást igénylők számát. Még ennél is nagyobb arányban, mintegy 90 százalékkal mérsékli a hospitalizáció szükségességét a paxlovid. Bár ennek tesztelése egyelőre lemaradásban van a molnupiravirhoz képest, ám ugyancsak a megelőzésben, védekezésben lehet nagy szerepe.

A fenti tudományos eredmények tükrében a gyógyszerkémiai kutatócsoport javaslatot tett az operatív törzsnek a hazai antivirális kezelési stratégia átalakítására vonatkozóan. Az indítvány szerint:

  • a nem veszélyeztetett csoportba tartozó oltatlanok továbbra is kapják a favipiravirt háziorvosi, szakorvosi rendelvényre;
  • a komorbid oltatlanoknál alkalmazzák a molnupiravirt;

a molnupiravir bevetetése időben kritikus lehet, így amíg ez a készítmény nem áll rendelkezésre, érdemes felhasználni a mintegy 3000-3500 beteg kezelésére elegendő hazai remdesivir készletet azoknál a koronavírus-pozitív betegeknél, akik a diagnózist követően azonnal kórházi ellátásra szorulnak – tette hozzá a gyógyszerkutató.

Vizsgálják, mennyivel mérsékelte a favipiravir a kórházi esetszámokat

Az orális favipiravir alkalmazását covid-os betegeknél – nemzetközi példák alapján – a munkacsoport már tavaly márciusban javasolta operatív törzsnek. A virális és gyulladásos szakaszból álló betegség esetén a készítmény a folyamat első időszakában hatékony. A második hullám során japán és kínai gyártmányú favipiravirt alkalmaztak, ezek minőségellenőrzését az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) validált laboratóriumában végezték el, ezt követően juthattak el mintegy 15 ezer koronavírusos beteghez.

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

Idén márciustól rendelhetik a háziorvosok a favipiravirt, hiszen az érintettek többsége otthon vészeli át a Covid korai szakaszát. Hogy ez a lehetőség mennyivel csökkentette a kórházban ellátott fertőzöttek számát, így az ellátórendszer leterheltségét, arra majd a most folyó értékelő vizsgálat ad válasz, amelyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emmi szakembereivel közösen dolgozik a gyógyszerkémiai munkacsoport. Mindezek mellett tovább folyik a favipiravir klinikai vizsgálata a HERCIN Konzorcium keretein belül.

A tudomány és a politika együttműködése a betegek hasznára válik

A favipiravir fejlesztése mellett a Covid-elleni küzdelemben számításba kerülő, új mechanizmusú antivirális szerek kutatását is támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A koronavírusos betegek korai kezelését fókuszba helyező plazmaterápiás projekt egy hazai kisvállalkozás, a Testnevelési Egyetem és a Honvédség együttműködésében valósult meg – említette példaként a kutató a minisztériumok, szakhatóságok által is támogatott, a koronavírus-járvány megjelenésével indult kutatásokat.

A gyógyszerhatóanyag előállításra és gyártásra irányuló, államilag is támogatott kutatások és erőfeszítések tették lehetővé, hogy a favipiravir és a remdesivir veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott az OGYÉI-től. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával folyik a jövő Covid-gyógyszereinek kutatása, ezek közül az egyik hazai gyógyszergyártó új fúziós fehérjét vizsgál, amely a vírus semlegesítését hamis felismeréssel teszi lehetővé, míg a másik projektben analizált megoldás a tüskefehérje és az emberi sejt közötti kapcsolatot gátolva akadályozza meg a fertőződést.

A megfelelő időben indított kutatási projektek hozzájárulnak a magyar betegek terápiás lehetőségeinek megteremtéséhez és bővítéséhez – fogalmazott Keserű György, hozzátéve, hogy a negyedik hullám kezelésében az oltások mellett az antivirális terápiáknak is meghatározó szerepe van, a különféle készítmények gyors bevezetése azonban a tudomány és a politika gyors, együttes intézkedését igénylik.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés