hirdetés
hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

Töredékére csökkentik az inzulinárakat

A Sanofi bejelentette, hogy egyes inzulintermékei árát akár 78 százalékkal csökkenti az Egyesült Államokban. A francia gyógyszergyártó a lépéssel követi versenytársait, írja a Világgazdaság.

hirdetés

Durva árversenybe kezdtek Amerikában a meghatározó gyógyszergyártók. Előbb az Eli Lilly, majd a Novo Nordisk, csütörtökön pedig a Sanofi jelentette be, hogy a cukorbetegek létfontosságú gyógyszereinek költségeit legalább kétharmadával csökkenti az Egyesült Államokban, írja a lap.

A legtöbb biztosított amerikai nem az inzulin listaárát fizeti a ki a gyógyszertárban, csak a biztosítási önrészét. A nem biztosítottaknak viszont a teljes listaárat kell megfizetniük, így a gyártók döntései leginkább nekik nyújtanak nagy segítséget – közölte a The Wall Street Journal, jelezve, a gyógyszergyártók az elmúlt évtizedben többször és jelentően megemelték az inzulin listaárát, emiatt az orvosság megfizethetősége politikai vitatéma lett. A demokraták és a republikánusok egyaránt bírálták a magas árakat. Végül az inflációcsökkentő törvény az állami egészségügyi ellátásban (Medicare) részesülőknek havi 35 dollárban maximálta az inzulinért fizetendő költségét. 

Ez azonban nem volt elég, a szenátus demokrata vezetője szerdán sürgette a Sanofit, hogy kövesse riválisait az inzulin árának mérséklésében, hogy a betegek széles köre olcsóbban juthasson hozzá az életmentő gyógyszerekhez.

Egy másik amerikai törvény értelmében a gyógyszergyártóknak meg kell téríteniük a szövetségi Medicaid programnak azt az összeget, amivel a gyógyszereik éves áremelkedése meghaladja az inflációt. A Medicaid a legrászorultabb amerikaiaknak nyújt egészségügyi ellátást. A jogszabály a kifizetéseket a termékek árában maximálta egészen 2024 januárjáig, amikor is ez a felső határ megszűnik.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés