hirdetés
hirdetés
2023. március. 29., szerda - Auguszta.
hirdetés

Teniszkönyök: semmi köze a teniszhez, de még a könyökhöz sem

Önnel is előfordult már, hogy miután beütötte a könyökét szinte az egész keze elzsibbadt? Ilyen esetben, bár a kezünk „bizsergett”, mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott van, hiszen a könyökünket ütöttük meg. A teniszkönyöknél is hasonló a helyzet, csak ilyenkor a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Az alábbiakban Moldoványi Márton, a Sherlock Rehab gyógytornásza elárulja melyek azok a módszerek, amelyek hatásosak lehetnek teniszkönyök ellen.

hirdetés

 

Jellemző tünetek

Míg golfkönyöknél a könyök belső-, addig teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj. További panaszok:

  • alkarfeszítő izom fájdalma;
  • fáj, ha megfogjuk, megemeljük a tárgyakat;
  • a könyök- és a csuklóízület bizonyos mozdulati is fájnak;
  • az ujjainak hátrafeszítésekor vagy behajlításakor fáj a könyökünk, a vállba sugározhat a fájdalom.

 

Miért alakul ki?

A teniszkönyök / golfkönyök többféle okból is kialakulhat – erre a folyamatra léteznek régi, elavult elméletek, ám vannak új megközelítések is. Nézzük melyek ezek!

1. Lokális gyulladás

Régebben a teniszkönyök neve epicondylitis lateralis humeri volt, ez azt jelenti, hogy a könyök külső oldalának a gyulladása, amit injekcióval és gyulladáscsökkentőkkel „gyógyítottak”. Az elején egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad és krónikussá válik.

Miután a kutatások is igazolták ezt, az új elnevezés epicondylopathy lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának fájdalma.

2. Índegeneráció

Az ín erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóelemei a párhuzamosan futó kollagén rostok. Tenisz-, illetve golfkönyök esetén ezek a kollagénszálak összevissza keresztezik egymást, az inak között víz halmozódik fel és új erek jelennek meg, ezáltal csökken az inak teherbírása és szakítószilárdsága. Ezért a terápia fontos részét képezi az inak megfelelő szintű terhelése, hiszen a kollagén rostok csak ezáltal tudnak visszarendeződni. Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben azoknál a személyeknél is hasonló mértékű índegenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyökük.

3. Fájdalom-mechanizmus

Tenisz- és golfkönyök esetén tehát a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ebből kiindulva a kutatók gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban. Ezt úgy is hívják, hogy centrális szenzitizáció, ami egy központi túlérzékenység, idegrendszeri feldolgozási probléma. Ez elsősorban a nyaki- vagy a háti területeken keletkezik, de egy hosszú folyamat során a könyökre is kiterjedhet. Általában korábbi műtétek vagy sérülések hatására alakul ki.

Májgyulladás, nyaki gerincsérv is tud fájdalmat okozni a könyökben, mivel a nyakból kilépő idegek körbeszövik a könyököt, amit ilyen esetben nyomhat a porckorong.

Miért nem ajánlott a műtét?

A műtét eredménytelenségét placebo beavatkozások is igazolják. Az egyik kísérlet során a teniszkönyökkel küzdő betegeket két csoportra osztották. Az egyik csapat tagjait műtötték, a többiek könyökén műtét helyett csak egy vágást ejtettek. A kontrollvizsgálatok során az orvosok semmilyen különbséget nem találtak a betegek eredményei között.

Azért sem igazán hatásosak a műtétek, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő, hanem például a nyakban, vagy a belső szervekben.

Melyik kezelés hatásos?

1. Lokális kezelés

Ha ráesünk a könyökünkre és az hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg sérültek az ott található ízületek, izmok és szalagok. Ezt manuálterápiás módszerekkel lehet orvosolni: a szakemberek elsősorban az ízületeket mobilizálják vagy a lágy részeket lazítják.

2. Viszcerális kezelés

Centrális szenzitizáció esetén a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni. A terapeuta feladata, hogy részletesen kikérdezze a pácienst és megtalálja azokat a korábbi traumákat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a teniszkönyök kialakulásával. Ezek a régebbi sérülések / műtéti hegek sokszor nem gyógyulnak megfelelően, ezért távoli helyeken is gondot okozhatnak.

Legyünk türelmesek!

A teniszkönyök gyógyulási ideje eltérő lehet. Van, hogy 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat – és ez a gyakoribb –, hogy hosszabb idő szükséges a gyógyuláshoz.

Forrás: sherlockrehab.hu
Forrás: sherlockrehab.hu

(forrás: Scherlock Rehab)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés