hirdetés
hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

Tavasszal sem szűnik meg a gyógyszerhiány

A gyógyszerhiány globális, ezért az OGYÉI szerint számolnunk kell vele tavasszal is, de inkább van szó ellátási zavarról, mint gyógyszerhiányról, derül ki a Forbes összeállításából.

hirdetés

A forgalmazók közlései alapján továbbra is nagyjából 1500 cikk szerepel az OGYÉI által vezetett hiánylistán, de az intézet azt mondja, fontos aspektusa a hiánykezelésnek, hogy ma már a hatóság hivatalból is kijelentheti egy készítményről, hogy hiánycikk (a forgalmazóknak ezt nem mindig áll érdekükben bejelenteni).

„A listánkon jelenleg szereplő 1500 hiánykészítményt fontos strukturáltan vizsgálni, hiszen a hiányként jelölt készítmények nagy része esetében forgalomban van azonos hatóanyagú, de más kiszerelésű, illetve hivatalos helyettesítő készítmény is.”

A mostani hiány nemcsak Magyarországot, az egész EU-t sújtja. Magyarországnak kis piacként jelentős mozgástere van, mert a kisebb gyógyszermennyiséget könnyebb allokálni, emellett pontos stratégiánk van a hiányok elhárítására megfelelő kockázatelemzéssel és alternatívák beszerzésével. Az európai trendektől viszont nem tudjuk teljesen függetleníteni magunkat.

Az OGYÉI leszögezi, hogy olyan eset eddig nem fordult elő, hogy az érintett terméknek ne legyen helyettesítője: vagy terápiás alternatívát, vagy azonos hatóanyagú és gyógyszerformájú, de külföldi készítményt minden esetben fel tudnak ajánlani a hiánygyógyszer pótlására.

A Forbes megkérdezte azt is, megérkezett-e a néhány hete említett „nagyobb szállítmány”. A kérdésre azt válaszolták, a szállítmányok beérkeztek a nagykereskedőkhöz, és folyamatos az utánpótlás a gyerekeknél alkalmazható amoxicillin-tartalmú készítményekből is. (Év végén ebből közel 30 országban volt hiány.)

Sajnos a hiányok globálisak, így számolnunk kell velük a tavaszi hónapokban is. A szállításokat a háború mellett a megnövekedett üzemanyagárak is nehezítik – tették hozzá.

(forrás: Forbes)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés