hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Szlávik: Idehaza is korhatáros lehet az AstraZeneca vakcinája

Elképzelhető, hogy bizonyos kor alatt Magyarországon sem fogják beadni az AstraZeneca vakcináját, de döntés még nem született – mondta el Szlávik János infektológus egy szerdai webináriumon.

hirdetés

Döntés még nincs, de elképzelhető, hogy bizonyos kor alatt Magyarországon sem fogják javasolni az AstraZeneca Covid-vakcináját – fogalmazott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa egy szerda délutáni webináriumon. A Politico egyébként ezzel az előadással szinte egy időben írta meg, hogy Nagy-Britanniában felfüggesztik a 30 év alatti fiatalok vakcinázását ezzel a készítménnyel, helyette más oltóanyagot kínálnak fel nekik. A főorvos azt is elmondta, kísérleti jelleggel különféle megoldásokat alkalmaznak az egyes országok az Oxford-vakcina pótlására, Németországban például a második dózist a Pfizer/BioNTech oltóanyagából biztosítják.

Nem egészen helyes megállapítás az, hogy hazánkban a legmagasabb a Covid-halálozás, mert az egyes államokban más-más módon készülnek ezek a statisztikák – magyarázta az infektológus, példaként Angliát említve, ahol azokat sorolják a Covid miatt elhunytak körébe, akik a pozitív PCR-tesztet követően 28 napon belül meghalnak. Ezzel szemben idehaza az is erre a listára kerül, akit halála előtt akár három hónappal koronavírussal diagnosztizáltak. A magas halálozási arányszám függ a lakosság átlagos életkorától és egészségi állapotától, márpedig a magyarok egészségi állapota közismerten rossz – mondta Szlávik János, azt azonban hozzátette, november óta sokkal többen haltak meg itthon, mint a korábbi években.

A második hullám még véget sem ért, amikor „rárakódott” a harmadik; nem jósolok – fogalmazott a főorvos, amikor a jelenlegi járványhelyzetről, és a várható kilátásokról beszélt. – Egy hónapja még az volt a prognózis, hogy a járvány március végén tetőzik, és naponta 500 halálos áldozattal kell számolnunk. Végül most platózik a járvány, de a kórházban ápoltak és az elhunytak száma még mindig magas, ráadásul 25-30 évesek is vannak az áldozatok között – figyelmeztetett Szlávik János. Megjegyezte azt is, hogy megfelelő járványkezelés mellett a pozitív tesztek aránya 5 százalék. Hazánkban ez az arány 20 százalékos, azonban még mindig rendkívül kevés PCR-tesztet végeznek.

Akár már nyáron jöhet a harmadik oltás

A brit mutáns ébresztette rá a világot, hogy nem lesz olyan könnyű megoldani a koronavírus okozta helyzetet, és azóta már megjelent a japán, a kaliforniai, dél-afrikai vírusvariáns is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló vakcinák ezek ellen is hatékonyak és – mint Szlávik János fogalmazott – ha gyorsan sok embert beoltunk, „nem lesz gondunk a mutánsokkal”.

Míg az angol vírusvariáns megjelenése előtt úgy vélték, hogy a felnőtt korú lakosság 50-60 százalékos átoltottsága elegendő a nyájimmunitás eléréséhez, a variáns megjelenése óta ez az arányszám 80-90 százalékra emelkedett, amit idehaza év végére érhetünk el. A főorvos szerint egyébként nem csak a kínai Shinopharm vakcinából lesz szükség harmadik dózisra. A jelenlegi vakcinák átalakított, mutánsok ellen is hatékonyabb változatai várhatóan már a nyáron elkészülhetnek.

Nemcsak az oltásokban, a Covid-19 tüneteiben is számos változást hoztak a vírusvariánsok. Míg a pandémia kezdetén a fő tünetek a láz, az izomfájdalom, hasmenés voltak, mára már megjelentek az atípusos szindrómák, mint a szokásostól eltérő fejfájás, szaglásvesztés, köhögés. A megbetegedés rendkívül súlyos károkat okoz a tüdőben, szívben, májban, vesékben, herékben, bőrben, a post-Covid tünetek miatt a betegek sokszor hónapokig nem tudnak visszatérni a megszokott életükhöz, munkájukhoz – sorolta az infektológus. Szűkösek a terápiás lehetőségek, az orálisan beszedett favipiravir, az intravénásan adott remdesivir, az immunelnyomó kezelések nem túl eredményesek, inkább "a beteg gyógyítja meg saját magát".

Valamennyi vakcina 100 százalékban véd a megbetegedéstől, Izraelben, ahol a legmagasabb a lakosságarányos átoltottság, volt olyan nap, amikor senki nem halt meg koronavírus-fertőzés miatt – hozta példaként a főorvos, aki azt is elmondta, nem nagy híve a gyermekek oltásának, azonban a 16 éve alatti, krónikus beteg gyermekek immunizálása szerinte is javasolható.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés