hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Szakmapolitikai egyeztetést kezdeményezett a kamara

Ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását egy törvénymódosítás

Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot, hogy az utóbbi időben egyre több gyógyszertári lánc kötött szerződést csomagküldő szolgálatokkal – mondta a VG-nek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A Népszava szerint már a parlamet előtt a vonatkozó törvény módosításáról szóló javaslat.

hirdetés

A Woltnál a szájmaszkok, antigéntesztek és terhességi tesztek a legkeresettebb termékek a nem vényköteles gyógyszerek és gyógyászati eszközök között, amelyek szeptember közepe óta elérhetők az applikációjukon keresztül. A top 3 gyógyszer között jellemzően a meghűlés elleni porok, a fájdalomcsillapítók és a köptetők szerepelnek, a vevők két-háromezer forintot költenek egy-egy recept nélkül kapható gyógyszerre (OTC).

A Kifli.hu-nál 5-7 százalékában vásárolnak vény nélküli gyógyszert a webshopjukban a vevők. Az online áruház a hálózatban működő BENU patikákkal kötött együttműködési megállapodást. A gyógyszereskosár értéke ötezer forint körül alakul, jellemzően fájdalomcsillapítót, megfázás elleni szereket és immunerősítőket rendelnek a vásárlók.

Az MGYK a legutóbbi elnökségi ülésén döntött arról, hogy szakmapolitikai egyeztetést kezdeményeznek a témában – mondta a VG-nek Hankó Zoltán.

Azt kérik a gyógyszerpolitikáért és -ellenőrzésért felelős vezetőktől, hogy egyrészt a lehető legrövidebb időn belül induljanak tárgyalások a jogszabályi keretek szükséges korrekciójáról, másrészt a megfelelő kiigazítások hatálybalépéséig az alvállalkozókhoz köthető csomagküldő tevékenységet ne támogassák, ne engedélyezzék, és következetesen lépjenek fel a jogszabálysértő gyakorlattal szemben. Hankó Zoltán kiemelte: a gyógyszerellátás egyik legfontosabb alapelve a zárt forgalmazási rend biztosítása a termék gyártásától egészen a betegnek történő átadásig.

Semjén Zsolt már benyújtotta...

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása – írja a Népszava.

A törvénymódosítás megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz. A Semjén Zsolt (KDNP) által benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

(forrás: vg.hu, Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés