hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Súlyos gyógyszerválságot hozhat a rendezetlen Brexit

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy súlyos gyógyszerhiányt okozhat Európában, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, írja a Reuters nyomán a Kitekintő.hu.

hirdetés

Szakértők szerint elkerülhetetlenek bizonyos zavarok, ha az ország megállapodás nélkül hagyja el az EU-t. Noha a brit kormány Boris Johnson hivatalba lépése óta fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kilépésre (és egyébként 434 millió fontot tervez elkülöníteni a gyógyszerkészletek felhalmozására, hogy biztosítsa a folyamatos ellátást), az új kormányfő határozott álláspontja az, hogy a szigetország EU-tagsága mindenképp megszűnik a Brexit jelenleg érvényes határnapján, akár sikerül megállapodásra jutni az Európai Unióval, akár nem.

Előfordulhat, hogy egyes gyógyszereknek addigra nem lesz meg a szükséges hatósági engedélyük, hogy továbbra is behozzák őket Nagy-Britanniából. Az ipari adatok azt mutatják, hogy évente körülbelül 1 milliárd csomag gyógyszer “vándorol” az egyik vagy a másik irányba. Emellett a fokozott vámellenőrzés szintén megzavarhatja a gyógyszerek és az ezek előállításához szükséges vegyi anyagok szállítását – mondják a szabályozók és az ipar képviselői. “Annak ellenére, hogy az iparág intenzíven készül minden forgatókönyvre, a no-deal Brexit igencsak veszélyezteti a gyógyszerellátást” – fogalmazott Andy Powrie-Smith, az Európai Gyógyszeripari Vállalatok és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tisztviselője.

Az Európai Unióban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökség, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a blokk felkészült a Brexitre, és csaknem befejezte az ellenőrzése alatt álló közel 400 gyógyszer engedélyezését, amelyek további “tisztítást” igényeltek Nagy-Britannia közelgő kilépése miatt. Mindazonáltal három olyan gyógyszer engedélyezése még folyamatban van, amelyeknek uniós szintű licenszre van szükségük – mondta egy EMA-tisztviselő. Az ügynökség adatai szerint ráadásul más alapvető gyógyszerek kereskedelmét is blokkolhatják a Brexit miatt felmerülő felügyeleti akadályok miatt.

Az ügynökség az egyetlen szerv, amely engedélyezheti az EU 28 tagországában a leggyakoribb és a súlyosabb betegségek – köztük a rák, a cukorbetegség és az influenza – kezelésére szolgáló új gyógyszerek eladását. További probléma, hogy számos más, nemzeti szinten engedélyezett gyógyszer szintén veszélybe kerülhet, lévén csaknem 6 000 ilyen gyógyszernek kell új engedélyezési folyamaton keresztülmennie a Brexit után. Az EMA tisztviselője szerint az ügynökségnek nincs “teljes képe” a nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerek helyzetéről az EU-tagállamokban.

Az Európai Bizottság júniusi jelentésében felvette a gyógyszereket és az orvostechnikai eszközöket azon ágazatok listájára, amelyek kapcsán “folyamatos és különös éberségre” van szükség. Számos EU-államban ugyanis már most is hiány van bizonyos gyógyszerekből, mégpedig a gyártással, a szabályozókkal vagy a forgalmazással kapcsolatos problémák miatt.

A teljes cikk

(forrás: Kitekintő.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés