hirdetés
hirdetés
2023. június. 03., szombat - Klotild.
hirdetés

Rezsitámogatást kapnak a kistelepülési gyógyszertárak

Kiegészítő támogatáshoz jutnak a kistelepülési patikák, hogy fedezni tudják a megnövekedett rezsiköltségeiket – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

hirdetés

A kistelepülési gyógyszertárak rezsiköltségeinek megnövekedése miatt kiegészítő támogatást nyújt a kormány ezeknek a patikáknak a folyamatos ellátás biztosítására – jelentette be újságírói kérdésre a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta azt is, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható gyógyszerhiány hátterében globális problémák állnak, és nem tapasztalják, hogy azt az okozná, hogy a lakosság felhalmoz egyes készítményeket. Ilyen eddig egyetlen, a polcokról korábban átmenetileg hiányzó, nem támogatott, megfázás elleni készítménynél fordult elő, amikor az ismét kapható lett.

Hatóanyag-gyártási problémák miatt lett hiánycikk a Sanofi epilepszia elleni gyógyszere, a gyártó pedig azt is jelezte, hogy a hiány globális – reflektált a készítményre vonatkozó kérdésre a miniszter, hozzátéve, hogy az orvosságból még rendelkezésre álló hazai készleteket a West-szindrómában szenvedő gyermekek számára tartják fenn. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet állásfoglalására hivatkozva Gulyás Gergely azt mondta, a többi beteg kezelése alternatív módszerekkel megoldható, ezekről a neurológus szakorvosok döntenek.

Az extraprofitadó teszi lehetővé a rezsivédelmi alap fenntartását, és bár a jövő évtől a tervek szerint kivezetik ezt az adóterhet, azonban lesznek olyan területek, ahol az később is megmarad – jelezte a politikus.

Faji alapú, magyarellenes bosszú az Erasmus ösztöndíj megvonása a magyar diákoktól – fogalmazott a politikus, és ismét megerősítette, hogy a kormány hazai forrásokból biztosítja a támogatás kifizetéséhez szükséges forrást, amennyiben azt az Európai Unió mégsem hajlandó állni. A miniszter később kérdésre elmagyarázta, hogy a "faji alapú megkülönböztetést" kulturális értelemben használta.

A miniszter azt is elmondta, hogy 2025-re a pedagógusok fizetése 800 ezer forint körül lesz, jelezte, hogy az uniós források csupán a béremelés első lépéseiben segítenek, később a költségvetésből kell majd állni ezt az összeget, amit a kormány vállalni tud.

A szerdai napon késő estig tartó kormányülés összefoglaló beszámolójában Gulyás Gergely beszélt a háború okozta gazdasági nehézségekről, a rezsicsökkentés fenntartásáról, valamint arról is, hogy az év végér 10 százalék alá csökkenhet az infláció mértéke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én (MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én (MTI/Máthé Zoltán)

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés