hirdetés
hirdetés
2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

A bőrgyógyászok előbb választják a modernebb terápiát

Pszoriázis: alulkezeltek a betegek

Csalódnak a betegek, ezért nagy százalékban abbahagyják a kezelést. Erre a következtetésre jutottak a kutatók a pikkelysömörös betegek hazai ellátása során alkalmazott és a biztosító által támogatott terápiás lehetőségek elemzésekor.

A pszoriázis olyan gyulladásos krónikus bőrbetegség, amely legtöbbször genetikai hajlam talaján, bakteriális fertőzés, stressz vagy gyógyszerek, úgynevezett provokáló faktorok hatására alakul ki. A bőr hámsejtjei fokozottan osztódnak, ami foltokban pikkelyes hámlást, megvastagodást eredményezhet, és a gyulladásos folyamatok később számos társbetegséghez, így például elhízáshoz, szív-és érrendszeri betegségekhez, diabéteszhez, depresszióhoz vagy akár öngyilkossághoz vezethetnek

Alulkezeltek a betegekA pikkelysömörként is ismert betegség kezelését alapvetően a tünetek kiterjedtsége, helye és jellege, a beteg életminősége, valamint az egyéb kísérő tünetek jelenléte határozza meg.

Bár ismertek helyi kezelések, a balneo- és fényterápia, a szisztémás, valamint a biológiai terápia, a betegek nem egyszer azt vallják, ők már megtapasztalták, mi a teendő: „nyáron ki kell menni a napra, a sötétebb időszakban meg kenegetni kell”. Lényegében ennek a véleménynek a megerősítését hozta az a MediConcept elemzői által elvégzett felmérés is, amely a hazai betegek kezelési jellemzőit mérte fel a 2007. január 1. és 2011. december 31. közötti gyógyszerkiváltási adatok alapján. A tapasztalatok alapján miközben a betegség előfordulása az USA-ban emelkedik, Magyarországon a vizsgált időszakban a járóbetegek és a támogatott készítményt kiváltó betegek száma stagnált, a fekvőbetegeké pedig csaknem 18 százalékkal esett vissza. Az adott évben megjelenő új betegek aránya folyamatosan, 60 százalékról 44 százalékra csökkent. 

A felmérés szerint a piacon jelenleg 14 gyógyszercég 20 hatóanyagot forgalmaz. Kiszerelésük szerint 33 helyi, 13 szisztémás és 7 biológiai készítmény van forgalomban. A Nagy Zoltán Bence, a MediConcept Kft. vezető elemzője által egy minapi konferencián ismertetett tendenciákból az olvasható ki, hogy a stagnáló hazai betegszám mellett a dobozforgalom jelentős, csaknem 15 százalékos csökkenése tapasztalható. Mindez megmutatkozik egy-egy betegre vetítve is: átlagosan 2,6 különböző típusú gyógyszert váltanak ki a betegek évente, miközben az egy betegre jutó dobozok száma a vizsgált időszakban 5,41-ről 4,49-re csökkent. A biológiai terápia megjelenésével a támogatott gyógyszerforgalom bruttó fogyasztói áron kalkulált értéke viszont közel nyolcszorosára nőtt, és 2011-ben elérte a 3,8 milliárd forintot. 

A kutatók maguk is arra a megállapításra jutottak, hogy a pikkelysömörös betegek állapotaHolt-tenger
napfény hatására javul, s miközben a dobozforgalom mértéke 5-10 ezer egységgel változik a téli hónapokra, a szezonalitás mértéke a kezelésben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A bőrgyógyászok és a háziorvosok által kezelt betegek aránya a vizsgált időszakban állandó volt; a betegek 92-93 százalékának kezelését csak egy orvos irányítja. 

A betegek 60 százaléka bőrgyógyászhoz fordult először panaszaival, és a tapasztalatok szerint a bőrgyógyászok általában előbb választották betegeiknek a modernebb terápiát. A fototerápia esetében a kezelések száma kis mértékben, 4,4 százalékkal nőtt, miközben a betegszám összességében 25 százalékkal csökkent, azaz nőtt az egy betegre jutó kezelések száma. 

A vezető elemző következtetései szerint a hazai betegek alulkezeltek. Csalódnak a terápiák hatásosságában, ezért számos támogatott és OTC-készítményt is kipróbálnak. A kutató szerint ezt támasztja alá az a tény is, hogy minden évben jelentős az új betegek száma.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés