hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Piactisztításra szövetkeztek

Az étrend-kiegészítők forgalma még a legmélyebb gazdasági válság évében is tíz százalékkal nőtt.

hirdetés

November közepétől már a gyakorlatban is működik a lakosság minőségi étrend-kiegészítőkkel történő ellátását célzó együttműködés. Idén tavasszal szövetkezet a fenti feladatra a Magyarországi Étrend-kiegészitő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK), valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ).

Az étrend-kiegészítők hazai forgalmának nagysága nehezen becsülhető. Pontos adatok ugyanis csak a drogériák illetve a patikák által eladott termékek mennyiségéről és értékéről áll rendelkezésre. Tavaly például csak a gyógyszertárakban 21,5 milliárd forint értékben vásároltak a vevők étrend-kiegészítőket – sorolta Hankó Zoltán, az MGYK elnöke, aki összehasonlításul azt is elmondta: a patikákban éves szinten 250-300 millió doboz gyógyszert forgalmaznak, ebből az étrend-kiegészítőké 11,4 millió.

Jöhet akár gazdasági válság is, az elmúlt egy évtizedben minden esztendőben legalább 10 százalékkal nőtt a forgalom – egészítette ki a fentieket a MÉKISZ elnöke. A patikákban és drogériákban eladott mennyiségnél legalább kétszer többet forgalmaznak az interneten, illetve különböző marketing csoportok. A piac tehát óriási, szögezte le Bérci István.

Gondot az okoz, hogy az uniós szabályok értelmében e készítmények nem esnek át olyan minőségi ellenőrzésen, mint például a gyógyszerek, ám sokan azt hiszik, az étrend-kiegészítők is gyógyszerek – hiszen ezek is kaphatók a patikákban. E termékeket csak regisztráltatni kell, s nagyjából titok marad, hogy vajon a tablettákban és kapszulákban valóban azok az összetevők találhatók-e, mint amit a regisztráció során a gyártók illetve forgalmazók bejelentenek. A fenti együttműködés célja a piac megtisztítása annak érdekében, hogy a lakossághoz e termékcsoport megfelelő minőségű készítményei kerüljenek. Az ellenőrzés oroszlánrészét a nagykereskedők vállalták magukra, akik csak olyan forgalmazótól hajlandók étrend-kiegészítőket vásárolni – majd azt továbbszállítani a patikáknak –, amelyek meggyőző módon képesek bizonyítani termékük kiválóságát.

A tavasszal útjára indított kezdeményezést több hivatalos szerv – így többek között az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – is felkarolta, miközben naponta több tucat gyógyszertár csatlakozik ahhoz a csoporthoz, amely kizárólag megfelelő minőségű étrend-kiegészítőket hajlandó forgalmazni. A gyógyszerész kamara azt tervezi, hogy a vásárlók tájékoztatására, védjeggyel jelölnék meg a fenti patikákat. A rendszer nyitott, amelyhez bárki csatlakozhat – tudtuk meg a MAGYOSZ igazgatójától, Ilku Líviától.

Az étrend-kiegészítő termékek piacának megtisztítása érdekében áll egyébként az önkéntes egészségbiztosítóknak is, hiszen ezek az áruk – épp bizonytalan minőségük miatt – ma még nem vásárolhatók meg a tagjaik által használt kártyákra. A nemzetgazdasági tárca ígérete szerint a piac rendbetétele után akár a jelenlegi szabály módosítására is sor kerülhet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés