hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Óvnak a botox szociális szövődményeitől

A fiatal korban adott ránctalanító botoxkezelés korlátozhatja az érzelmi fejlődést - derült ki egy friss brit tanulmányból.

hirdetés

Növekszik a botoxos ránctalanítást kérő, 25 év alatti fiatalok száma - tudósított a BBC hírportálja a Journal of Aesthetic Nursig című szaklapban megjelent tanulmányról.

A "megfagyott vonások" megakadályozhatják, hogy a tizenévesek megtanulják az érzelmek tökéletes kifejezését - írták a kutatók. A brit plasztikai sebészek vezető testülete szerint "erkölcsileg helytelen" kozmetikai okokból tizenéveseknek botoxkezelést nyújtani. A botox úgy működik, hogy az injekcióban lévő botulinum toxin nevű méreganyag időlegesen blokkolja az arc felső részén lévő ráncok képződéséért felelős izmokat.

A tévéműsorok és a sztárkultusz miatt sok fiatal a kifejezéstelenre dermedt arcot idealizálja - mondta Helen Collier ápoló, a kutatás vezetője. A mimikai visszajelzés pszichológiai elmélete szerint a serdülők úgy tanulják az emberekhez való helyes viszonyulást, hogy ahhoz használják és értelmezik a különböző arckifejezéseket - hívta fel rá a figyelmet a kutató. "Az érzelmek széles skálájának kifejezése nagyon sokban múlik az arcjátékon. A szimpátia vagy az együttérzés nemcsak az életben maradást segíti, hanem azt is, hogy magabiztos és jól kommunikáló felnőttekké váljunk" - magyarázta Collier.

Úgy vélte, az érzelmek helyes kifejezésének megtanulását akadályozhatja meg, hogy "egyre több az üres arcú fiatal". Arra kérte az orvosokat, fordítsanak időt fiatal pácienseik önbizalmának növelésére ahelyett, hogy az injekcióhoz fordulnának. Ugyan a hatás időleges, vannak kutatási eredmények, melyek szerint az izmok nem jönnek rendbe teljesen a botox után - tette hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés