hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Őssejtterápia után kedvező hatású a széklet mikrobiom transzplantáció

A hemopoetikus őssejt-transzplantációt követően az autológ széklet mikrobiom átültetés hozzájárul a bélflóra gyors regenerálódásához.

hirdetés

A hemopoetikus őssejt-terápia szükségszerűen nagy mennyiségű antibiotikum egyidejű adásával jár együtt, ami a bélflóra diverzitásának jelentős mértékű csökkenését eredményezi. Mivel az intesztinális mikrobiom egyensúlyának mielőbbi visszanyerése a beteg gyógyulási esélyeit kedvezően befolyásolhatja, a széklet mikrobiom transzplantáció (feces microbiom transplant; FMT) alkalmazása kedvező eredményeket ígér. Mindezt egy folyamatban lévő fázis II. klinikai vizsgálat első eredményei is alátámasztják.

Citosztatikumok és antibiotikumok is károsítják az intesztinális mikrobiomot

A leukémiák és limfómák esetén gyakran alkalmazott hemopoetikus őssejt-terápia életeket menthet. Az eljárás azonban rizikóval jár együtt, amelyek között a bélflóra egyensúlyának a felborulása is említhető. Az intesztinális mikrobiomra kedvezőtlen hatást gyakorol a citosztatikumokkal végzett kondicionálás, amit az őssejt-átültetést megelőzően, a vérképző szövetek eliminálására alkalmaznak. Az őssejt-átültetést követően a betegek számos antibiotikumot kapnak, ugyanis a csontvelő egészséges vérképző sejtekkel való „benépesítésének” a fázisában, addig, amíg a saját immunrendszer nem kellőképpen erős, biztosítani kell a bakteriális fertőzésektől való védelmet.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Korábban a citosztatikumok és az antibiotikumok bélflórára kifejtett kedvezőtlen hatását „mellékes” dologként kezelték. Mára bebizonyosodott, hogy a bélflóra diverzitásának az előbb említett gyógyszeres kezelések hatására bekövetkező markáns csökkenése a betegek túlélési esélyeit is befolyásolja. Lényeges tehát a bélflóra egyensúlyának a mielőbbi visszanyerése.

Autológ FMT után ugrásszerűen nő a bélflóra diverzitása

A New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center kutatói azt vizsgálták, hogy a betegtől önmagától származó széklet mikrobiom transzplantációja, azaz az autológ FMT hogyan hat az őssejt-transzplantáción átesettek állapotára.

Az őssejt-átültetésre váró betegektől a hemopoetikus őssejt-transzplantációt 20 nappal megelőzően, még az előkészítés részét képező gyógyszeres kezelések megkezdése előtt székletet gyűjtöttek, amit lefagyasztottak. Az őssejtek átültetését követően – az autológ FMT révén – a betegek béltraktusát a saját székletből származó baktériumokkal kezdték el kolonizálni. A jelenleg is folyó fázis II. vizsgálat (n=59) végpontjaként az intenzív antibiotikum-terápiák egyik gyakori velejárójának a C. difficile infekciónak a fellépése szolgál.

A már jelenleg is rendelkezésre álló eredmények arra mutatnak, hogy az autológ FMT alkalmazása lerövidíti a bélflóra regenerálódásának az időtartamát, és a bakteriális diverzitás ugrásszerű növekedéséhez vezet. Ezzel szemben az őssejt-átültetést követően a kontroll-csoportban (FMT-ban nem részesülő betegcsoport) az a jellemző, hogy a bélflórát mindössze néhány baktériumfaj uralja, amik jelentős részben antibiotikum-rezisztenciát is mutatnak.

(Forrás: Sci Transl Med)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés